Ministri o Ukrajini: Mali pomaci

Germany Ukraine Russia France

Ministri inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske sastali su se u Berlinu i složili da glavni cilj ostaje postizanje prekida vatre u Ukrajini.

Ministri su na sastanku, završenom pola sata posle ponoći, odlučili da o razgovorima u vili Borsig informišu svoje lidere i da u ponedeljak ili utorak odluče kako da ih nastave.

„Mi ćemo, kao što smo se sada dogovorili, najpre informisati šefove svojih vlada i država, u svojim prestonicama, a zatim se, najverovatnije danas ili u utorak, dogovoriti kako da nastavimo diskusiju“, rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer novinarima.

„Cilj je i dalje kako dovesti do prekida vatre u Ukrajini i sprečiti buduće žrtve“, dodao je Štajnmajer.

Šef nemačke diplomatije ocenio je da su razgovori bili teški, ali da je u njima postignut izvestan napredak.

[adsenseyu5]

„Teški razgovori, ali mislim i nadam se da smo po nekim tačkama postigli izvestan napredak“, rekao je Štajnmajer, posle petočasovnih razgovora sa svojim kolegama, Sergejem Lavrovom, Pavlom Klimkinom i Loranom Fabijusom.

Istu ocenu izneo je i francuski diplomatski izvor, ali ni on, kao ni Štajnmajer, nije otkrio o kakvom je tačno pomaku reč.

Štajnmajer je dodao da su razgovori bili otvoreni, usmereni ka načinima da se dođe do primirja i da se poboljša, za sada nedovoljna, kontrola granica između Rusije i Ukrajine, kao i kako do rešenja za dostavu humanitarne pomoći civilima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je „ostvaren odredjeni napredak“ na razgovorima u Berlinu izmedju zvaničnika Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine o načinima za okončanje vojnog konflikta na istoku Ukrajine.

U saopštenju ruskog Ministarstva se navodi da su sve strane pristale na to da razgovori budu nastavljeni u istom formatu, kako bi se pripremili „konkretni predlozi“ koji bi bili izneti predsednicima vlada Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine, preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin rekao je da su razgovori bili komplikovani i da je potrebno još vremena da bi se u njima načinio pomak.

„Pet sati veoma zamršene diskusije. U svakom slučaju, još mnogo puta po pet sati biće potrebno da se postigne napredak“, napisao je Klimkin na svom nalogu na Tviteru.

Uoči razgovora, domaćin skupa Štajnmajer izjavio je da je političko rešenje za ukrajinski konflikt još uvek daleko.

Vila Borsig, u kojoj su razgovori održani, nekada je pripadala porodici poznatog nemačkog preduzetnika Ernsta fon Borsiga, a sada je sedište nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: