Misterija: Gde je nestao lider Severne Koreje Kim Džong-un? – VIDEO

Severna Koreja

Lider Severne Koreje Kim Džong-un više od mesec dana nije viđen u javnosti niti se čulo išta o njemu, zbog čega rastu spekuacije u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem i političkim položajem.

Dosad su državni mediji Severne Koreje u stopu pratili 31. godišnjeg lidera zemlje i detaljno izveštavali o svakom njegovom koraku, pa je veoma upadljivo da o Kimovim aktivnostima nije bilo vesti još od 3. septembra, kada se pojavio na koncertu sa suprugom, navodi Rojters.

Neki stručnjaci kažu za Dejli miror da bi moglo da se dogodi da je Kim u kućnom pritvoru.

Strani mediji i analitičari koji prate dešavanja u Severnoj Koreji u iščekivanju su da vide da li će se Kim pojaviti sutra na 69. godišnjici osnivanja severnokorejske Radničke partije.

Prethodne dve godine Kim je, povodom godišnjice osnivanja Radničke partije, odlazio u posetu mauzoleju u Pjongjangu, u kojem su sahranjeni njegov otac i deda.

View image on Twitter

„Ako se ne pojavi, to će pojačati spekulacije da su mladog severnokorejskog lidera stigla teška vremena, jedne ili druge vrste“, rekao je istraživač u Vašingtonu Kertis Melvin.

„Što više vremena prođe da ga javnost ne vidi, to će rasti više nesigurnosti u vezi njega i statusa režima“, smatra Melvin.

Zvaničnici Severne Koreje negiraju da Kimovo odsustvovanje iz javnosti ima veze sa njegovim zdravljem koje je, navodno, veoma narušeno i zbog toga što je stekao naviku da jede ogromne količine švajcarskog sira ementalera. Navodno se toliko ugojio, da je počeo da hramlje. A zatim se čulo da ima problema sa gležnjevima i da zato hramlje.

Američki zvaničnik zadužen za Severnu Koreju rekao je pre nekoliko dana da nema pokazatelja da je Kim ozbiljno bolestan ili da se nalazi u političkom problemu.

Kim je na vlasti od 2011. godine, kada je umro njegov otac Kim Džong-il, koji je do tada vladao zemljom.

(Tanjug)

Share this post: