Mlađa sestra Kim Džong Una na čelu Radničke partije

kim dzong unova sestra

Sestra, Kim Jo-Džong, za koju se pretpostavlja da ima 27 godina i da se školovala u Švajcarskoj, prvi put se pojavila u javnosti na sahrani oca i dugogodišnjeg lidera Severne Koreje Kim Džong-Ila, decembra 2011, da bi se od tada povremeno pojavljivala u pratnji brata.

Državni severnokorejski mediji danas su prvi put objavili da je mlađa sestra lidera te zemljeKim Džong-Una, Kim Jo-Džong, postavljena narukovodeću poziciju u vladajućoj Radničkoj partiji.

Kim Jo-Džong, koja nema ni 30 godina, postavljena je na mesto zamenika direktora odeljenja u Centralnom komitetu te stranke, objavila je centralna novinska agencija Severne Koreje (KCNA).

Kim Džong-Un je treća generacija porodice Kim koja vlada Severnom Korejom, podsetio je BBC.

Njegova tetka, Kim Kjong-Hi, takođe je bila na visokoj funkciji u partijskoj hijerarhiji, ali se o njoj ništa ne zna od decembra prošle godine, kada je njen muž – bivši „čovek broj dva“ u Severnoj Koreji, Džang Song-Thek, optužen za izdaju i frakcionašenje i pogubljen.

Sestra, Kim Jo-Džong, za koju se pretpostavlja da ima 27 godina i da se školovala u Švajcarskoj, prvi put se pojavila u javnosti na sahrani oca i dugogodišnjeg lidera Severne Koreje Kim Džong-Ila, decembra 2011, da bi se od tada povremeno pojavljivala u pratnji brata, ali bez posebne funkcije.

Prema nekim nagađanjima, Kim je zapravo pripremana za ulogu koju je imala njihova 68-godišnja tetka, koja je godinama bila bliska saradnica njenog pokojnog brata sa visokim funkcijama u partiji i činom generala sa četiri zvezdice.

Kim Džong-Un (31) i njegova sestra su deca Kim Džong-Ila i njegove pokojne ženeKo Jong-Hui.

Navodno su zajedno išli u školu u Švajcarskoj, kao i njihov brat Kim Džong-Čol, koji nema nikakvu ulogu u vlasti, bar koliko je javnosti poznato.

(Tanjug)

Share this post: