Mladić (19) pao u komu i umro nakon što je uzeo jedan dim sintetičke marihuane

Konor Ekhart

Konor Ekhart (19) pao je u komu u junu nakon što je uzeo jedan dim sintetičke marihuane. Doživeo je moždamu smrt, a njegovi organi su donirani. Konorov otac je napravio video sahrane na groblju i želi da upozori druge roditelje o opasnosti sintetičkih droga kao što je „Spice“ (Začin).

Nakon što su se suočili sa smrću svog sina, roditelji mladića iz Kalifornije koji je umro nakon jednog dima sintetičke marihuane (poznate pod nazivom „spice“ ili K2) odlučili su da njegova smrt ne bude uzaludna.

Dejvid i Veronika Ekhart ispoštovali su želju svog sina i donirali su njegove organe, a njegov otac je na Fejsbuk postavio snimak sa sahrane u kome on drži govor pričajući o tome kako je njegov sin završio u grobu i o tome koliko je opasna droga koja ga je ubila.

– Društvo je uspelo da ga nagovori da proba. Ubedili su ga da je to sigurno. Povukao je jedan dim, zaspao je i nije se više probudio – kaže njegov otac.

Konorov mozak je ostao bez kiseonika i natekao je, pa je Konor pao u komu.

 

Dok su članovi njegove porodice stajali oko kreveta i čekali da ga pripreme za donaciju organa, svi su se nadali da će se u zadnjem trenutku probuditi.

– Sve vreme sam mislila da će svakog časa da otvori oči i da kaže „Šta ima, društvo?“ – rekla je njegova majka.

Veronika je snimila video u kom je prikazana porodica koja stoji pored Konorovog kreveta.

– Ovo je naš sin Konor Rid Ekhart. On je doneo pogrešnu odluku i uzeo nešto što se zove K2 ili „začin“ i sada je njegov mozak mrtav… Ovo nije igra, nego stvarnost. Molimo vas, pomozite nam da se borimo protiv toga – kaže Veronika.

Porodica je u njegovu čast napravila stranicu na Fejsbuku na kojoj upozorava ljude koliko je opasna ova sintetička droga.

„Spajs“ čini mešavina biljaka poprskanih hemikalijom koja uzrokuje sličan doživljaj kao marihuana. Količina biljaka i hemikalija nikad nije ista, pa oni koji puše ovo ne znaju ni šta puše ni kolika je koncentracija sastojaka.

– Te supstance nisu naivne. Ljudi možda ne shvataju koliko opasna može da bude ova droga – ona je ponekad i do 1000 puta jača od obične marihuane – kaže doktor Endrju Monte iz Velike Britanije.

Ova droga se prodaje preko interneta i u radnjama, iako je u Kaliforniji zabranjena njena prodaja.

– Konor Ekhart umro je posle samo jednog dima sintetičke marihuane. Ova opasna supstanca lako je dostupna. Pomozite nam da spasemo živote tako što ćete podeliti ovu stranicu – piše na stranici na Fejsbuku koja ima 62.800 lajkova za sad.
(Žena)

Share this post: