MODI KOD PUTINA: Rusija i Indija sklopile ugovor vredan 150 milijardi dolara!

putin modi gandi rusija indija

Predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio je premijera Indije Narendru Modija, koji je, započinjući dvodnevnu posetu Rusiji, najavio obiman razvojni program.

Reč je o programu za indijski odbrambeni sektor u vrednosti do 150 milijardi dolara.

Modi je u Moskvu stigao juče a zvanična poseta je počela jutros, razgovorima sa Putinom, sastankom sa direktorima kompanija i razgovorom u moskovskom ekspo centru, izveštava Frans pres.

Dvojica lidera su sinoć razgovarala u „četiri oka“ tokom večere iza zatvorenih vrata, samo u prisustvu njihovih prevodilaca, rekao je portparol Kremlja, Dmitri Peskov.

Modi je na svom Tviter nalogu napisao da je razgovor bio fokusiran na indijsko-ruske odnose i da je bio „plodan“.

Premijer Indije je takođe objavio fotografije na kojima razmenjuje poklone sa ruskim predsednikom, koji mu je darovao mač iz 18. veka iz indijske provincije Bengal i uramljenu originalnu stranicu iz dnevnika Mahatme Gandija.

Kako prenosi portal Raša tudej, Moskva i Nju Delhi planiraju potpisivanje niza sporazuma u sektoru nuklearne energetike. Indija je prošle nedelje dala „zeleno svetlo“ za kupovinu ruskog protiv-avionskog raketnog sistema S-400 , što je najveći vojni sporazum između dve zemlje u poslednjoj deceniji.

Očekuje se da će biti potpisani sporazumi i o kupovini 200 lakih helikoptera „Ka-226T“, kojima bi Indija zamenila stare modele „čita“ i „HAL četak“, a moguć je i dogovor o iznajmljivanju ruske nuklearne podmornice, kao i kupovina tri ratna broda.

Prognozira se da će trgovinska razmena između te dve zemlje u toku naredne decenije porasti na 30 sa 11 milijardi dolara. Kako je najavljeno, dve strane će razgovarati i o istraživanju ugljovodonika u ruskom arktičkom pojasu, kao i o izgradnji nuklearnih elektrana u Indiji.

Premijer Indije je uoči odlaska u Moskvu izjavio da mu je cilj da produbi saradnju sa Rusijom na poljima ekonomije, energetike i bezbednosti, nazivajući svog partnera iz grupe BRIKS „jednim od najvećih prijatelja Indije u svetu“.

(TANJUG)

Share this post: