Mogerini: Sankcije Rusiji skinute sa dnevnog reda

Federika Mogerini2

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je pred današnji samit šefova država i vlada članica EU u Briselu da su sankcije Rusiji skinute sa dnevnog reda zasedanja.

“Mislim da danas nećemo razgovarati o sankcijama“, rekla je Mogerini grupi novinara u Briselu.

Ona je kazala da će umesto o novim sankcijama lideri danas diskutovati o sprovođenju mirovnog sporazuma koji je jutros potpisan u Minsku.

Pregovori o ukrajinskoj krizi, u kojima su učetsvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko okončani su sporazumom o prekidu vatre koji bi trebalo da stupi na snagu prekosutra.

Sličnu izjavu dao je nešto ranije finski premijer Aleksandar Stub, koji je rekao da novih sankcija neće biti ako mirovni plan uspe.

“Moramo prvo da vidimo kako će plan biti primenjen”, kazao je on.

Osim o Ukrajini, lideri 28 članica će danas razmeniti mišljenja o borbi protiv terorizma, a naročito o problemu građana EU koji su se pridružili takozvanoj Islamskoj državi i ostalim ekstremističkim organizacijama na Bliskom Istoku.

Iz Brisela je najavljeno da će treća tema samita biti bolja koordinacija članica u cilju rešavanja ekonomske krize i problema nezaposlenosti.

(Tanjug)

Share this post: