Mogerinijeva odbrusila administraciji SAD: Ne mešajte se u politiku EU!

eu

Foto: cyplive.com

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini upozorila je administraciju američkog predsednika da se ne meša u politiku EU posle izjava predsednika Donalda Trampa o Bregzitu

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini upozorila je danas administraciju američkog predsednika da se ne meša u politiku Evropske unije (EU) posle izjava predsednika Donalda Trampa o odlasku Velike Britanije iz EU (Bregzit)

„Mi se ne mešamo u američku politiku… Evropljani računaju da se Amerika ne meša u evropsku politiku“, rekla je Federika Mogerini poslednjeg dana prve posete Vašingtonu od dolaska Trampa na vlast čiju politiku u EU smatraju „izolacionističkom, nacionalističkom i manje privrženom transatlantskim vezama“.

Mogerinijeva je pozvala Trampovu administraciju da poštuje EU koja nije samo institucija, već unija 28 zemalja navodeći da je Velika Britanija još deo EU.

Tramp je krajem januara za vreme posete britanske premijerke Tereze Mej Vašingtonu rekao da je Bregzit „predivna stvar“ hvaleći posebne odnose između Velike Britanijie i SAD.

Američki predsednik je u nekoliko navrata rekao da nema mnogo interesovanja za EU, ocenjujući da bi druge zemlje trebalo da slede britanski primer.

(Novosti.rs)

Share this post: