Moskva neće uvoditi dodatne kontrasankcije

moskva-rusija

Rusija ne radi na novom paketu mera kao odgovoru na sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog situacije u Ukrajini, rekao je zamenik premijera Arkadij Dvorkovič.

„Ne razmatramo sankcije, to nije prioritet“, rekao je Dvorkovič, prema izveštajima agencija RIA Novosti i Itar-Tass.

Sličnu izjavu dao je danas i ministar ekonomije Aleksej Uljukajev, koji je rekao da bi pooštravanje protivmera bilo kontraproduktivno i dodao da ne očekuje ni da će Zapad uvesti dodatne sankcije.

Uljukajev je ocenio i da će se posledice sankcija, koje su teško pogodile Rusiju, osećati i tokom 2016. i 2017. godine, preneo je Rojters.

„Treba da budemo spremni da reagujemo, ne uvođenjem protivmera, mislim da je to kontraproduktivno, već podržavajući one koji su pod sankcijama“, poručio je Uljukajev u obraćanju novinarima na marginama ekonomskog samita u Sočiju.

Zapad je pooštrio sankcije Rusiji zbog, kako tvrdi, naoružavanja proruskih snaga u Ukrajini, pošto je Moskva je već odgovorila na ranije sankcije, stopiranjem uvoza mnogih prehrambenih proizvoda.

Vlada je razmatrala mogućnost uvođenja dodatnih mera koje bi se ticale vazduhoplovstva, brodogradnje, automobilske i drugih grana industrije, koje bi mogle da obuhvate restrikcije na uvoz automobila ili nekih vrsta odeće.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, rekao je u četvrtak da cilj ruskih sankcija nije kažnjavanje zapadnih zemalja, već da jeto izazov za zemlju da ojača svoju ekonomiju.

(Tanjug)

Share this post: