Nacionalni front liderke Marin Le Pen ubedljivo prvi na izborima u Francuskoj

Kosovo je Pandorina kutija

Ekstremno desničarski Nacionalni front (FN) ostvario je rekordno dobre rezultate u prvom krugu regionalnih izbora održanih u Francuskoj.

To pokazuju prve procene po zatvaranju birališta.

Nacionalni front je osvojio između 27,2 i 30,8 procenata glasova i na vrhu je liste u najmanje šest od 13 regiona, prenosi AFP.

Ako dobiju većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front liderke Marin Le Pen dobio vlast u bilo kom regionu.

Prema pojedinim informacijama FN je osvojio više od 40 odsto glasova. Ako se informacija potvrdi, rezultat će predstavljati velik podsticaj za Le Pen, koja je kazala kako se nada da će njena antiimigrantska i antievropska stranka pobediti već u prvom krugu izbora.

Marin Le Pen pozdravila je „veličanstven rezultat“ prvog kruga regionalnih izbora.

Le Pen je kazala da prve procene, koje pokazuju da je njena stranka osvojila između 27,2 i 30,8 procenata glasova, dokazuju da je Nacionalni front „nesporno prva partija Francuske“, prenosi Rojters.

Izbori su održani pod oštrim merama bezbednosti nakon serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra, kada je ubijeno 130 ljudi. Birališta su zatvorena u 19 sati po srednjeevropskom vremenu.

Ovi izbori se smatraju za svojevrsni test za podršku javnosti merama vlade nakon terorističkih napada od 13. novembra.

marine-le-pen02

Prema predizbornim anketama, i Republikanska partija desnog centra, koju predvodi bivši predsednik Nikola Sarkozi, i Nacionalni front mogu da računaju na oko 30 posto, dok Socijalistička partija aktuelnog predsednika Fransoa Olanda ima podršku od oko 22 posto i mogla bi da izgubi neke regione, prenosi BBC.

Nacionalni front se nada da bi dobar rezultat na regionalnim izborima mogao da učvrsti njihove šanse na predsedničkim izborima 2017.

Nedavne ankete su pokazale da je popularnost FN-a porasla nakon napada u Parizu i to između četiri i sedam odsto.

(B92/Tanjug)

Share this post: