Napeto: Ruska armija drži na nišanu američki razarač koji je uplovio u Crno more!

USS "Džejson Danam"

Američka Šesta flota je objavila da će njen razarač „Džejson Danam“, koji nosi krstareće rakete, uploviti 3. aprila u Crno more i da će izvoditi manevre pored obala Ukrajine i Krima.

Izvori portala Politonline.ru u Ministarstvu odbrane Rusije ističu da će Crnomorska flota, raketni sistema „Bastion“ i avijacija RF pažljivo pratiti brod NATO – koji će se faktički nalaziti na nišanu ruskih borbenih sistema. Uostalom, kao i uvek u slučaju takvih „vežbi“.

Šesta flota SAD je saopštila da će „prisustvo broda u Crnom moru demonstrirati privrženost SAD tesnoj saradnji sa saveznicima radi jačanja pomorske bezbednosti i stabilnosti“.

Podsetimo, još početkom 2015. godine flota SAD i ono što se može nazvati još uvek pokretnim ostacima ratne flote Ukrajine već su održavali vojne vežbe u Crnom moru. U njima je učestvovao famozni američki razarač „Donald Kuk“. On je opremljen sistemom PRO „Idžis“ i krstarećim raketama „Tomahavk“.

Tokom „krimske krize“ Su-24 Ratnog vazduhoplovstva RF je 11 puta proleteo u neposrednoj blizini razarača Ratne mornarice SAD „Donald Kuk“ u Crnom moru, uteravši njegovoj posadi strah u kosti – što je, prema navodima medija, dovelo do napuštanja službe nekih članova posade.

Prema drugoj informaciji, Su-24 je uključio u blizini „Donalda Kuka“ sistem za elektronsku borbu „Hibini“, koji je „isključio radar razarača, sisteme upravljanja i prenosa podataka – ukratko, ceo „Idžis“.

Međutim, to nisu bile sve pustolovine američkog razarača u Crnom moru. Tako je u filmu „Krim. Put u Domovinu“ ispričano da kada je američki razarač „Donald Kuk“ naoružan „Tomahavcima“ maksimalnom brzinom krenuo ka Krimu tokom „krimske krize“, njega su uzeli na nišan sistemi „Bastion“.

U filmu je komandant Crnomorske flote Aleksandar Vitko objasnio zašto će još dugo pamtiti susret s razaračem.

„Primetivši da su rakete sistema Bastion upravljene ka njemu, razarač se naglo okrenuo ka jugu i maksimalnom brzinom zaplovio ka Bosforu. Da, to im je pokazalo da su na nišanu i da protiv njih u svakom trenutku može biti upotrebljeno oružje. Admiral je dodao da osmica koju je tada nacrtao američki razarač Donald Kuk bežeći sa nišana Bastiona teško da je dotad viđena u Crnom moru“.

„Flota NATO ne predstavlja realnu pretnju, to je, da tako kažemo, da bi se umirili članice-mlađi partneri NATO“- rekao je za Politonline.ru visoki oficir ruskog vojnog ministarstva.

„One borbene jedinice koje se nalaze u akvatoriji, čak i kada bi htele, ne bi mogle da nanesu ozbiljnu štetu Crnomorskoj floti ili teritoriji Rusije – štaviše, u slučaju agresije protiv Rusije trajanje njihovog života iznosilo bi 5-10 minuta, međutim, nuklearni udar koji bi mogao da usledi posle sukoba nije potreban nikome“.

„Svaki put kada brodovi NATO ili SAD ulaze u Crno more – nađu se na nišanu Bastiona i drugih sredstava Ratnog vazduhoplovstva i Ratne mornarice Rusije. To nije nikakva pretnja, zaoštravanje situacije, već normalna reakcija svake zemlje na približavanje njenim obalama naoružane flote ili avijacije zemlje sa kojom postoji ozbiljna napetost. Za svaki slučaj. Tako će biti i sada“ – uverio je Politonline.ru izvor u Ministarstvu odbrane Rusije.

(Fakti)

Share this post: