Napetost raste: SAD približava nuklearni arsenal Severnoj Koreji

Napetost

foto-ilustracija: pixabay.com

Raspoređivanje na rotacionoj osnovi američkog strateškog naoružanja u blizini Korejskog poluostrva treba da počne krajem 2017. godine, javila je agencija „Jonhap“, pozivajući se na izjavu načelnika Uprave za nacionalnu bezbednost pri predsedniku Južne Koreje Čung Ji Jung.

„SAD su se obavezale da će proširiti rotaciono raspoređivanje strateškog naoružanja u blizini Korejskog poluostrva. Ono će početi već krajem ove godine i pomoći će nam da povećamo odbrambene mogućnosti“, navodi agencija njegove reči.

Agencija ne navodi o kojim tipovima naoružanja se radi, ali, prema podacima „Jonhapa“, dogovor o uzajamnoj odbrani između SAD i Južne Koreje podrazumeva sva sredstva pojačanog obuzdavanja, uključujući nuklearni arsenal.

U julu 2016. godine, nakon pet meseci pregovora, SAD i Južna Koreja dogovorile su se o raspoređivanju sistema THAAD koji će, ukoliko bude potrebno, presretati severnokorejske balističke rakete.

THAAD (sistem za vazdušnu odbranu) je predviđen za atmosfersko presretanje raketa, kako se tvrdi, malog i srednjeg dometa.

Razmeštanje THAAD-a izaziva zabrinutost Kine i Rusije.

Japan je odobrio ove planove, naglašavajući da će raspoređivanje THAAD-a doprineti miru i stabilnosti u regionu.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: