NASA šalje misiju na „Psihu“, džinovsku metalnu stenu prečnika 252 kilometra

Misija

foto-ilustracija: pixabay.com

Američka svemirska agencija NASA šalje dve misije na asteroid 16 Psiha kako bi sprečila da ova džinovska metalna stena prečnika 252 kilometra udari u našu planetu i uništi sav život na njoj.

Letelica NASA krenuće ka ovom opasnom asteroidu u leto 2021. i tokom ispitivanja će promeniti njegovu putanju, ali i saznati više informacija o nastanku planeta.

Nikl i gvožđe

Ovaj asteroid je sastavljen od nikla i gvožđa, što je skoro isto kao sastav jezgra Zemlje.

To i sama veličina Psihe, koja je skoro 17 puta veća od asteroida koji je pre 65 miliona godina udario u Zemlju i doveo do uništenja dinosaurusa, naveli su naučnike na zaključak da je reč o ostatku planete ili protoplanete.

NASA ka asteroidu šalje dve misije. Prva, „Lusi“, trebalo bi da stigne do asteroida do 2021, dok bi druga, nazvana „Psiha“, stigla dve godine kasnije.

– Ubrzavanje misije će nam omogućiti da brže postignemo naučne ciljeve, ali će i smanjiti cenu projekta – rekao je Džim Grin, direktor Odeljenja za planetarne nauke NASA u Vašingtonu.

Rudari u svemiru

Kako se navodi u planovima misije, NASA će ispitujući ovaj asteroid saznati više o sastavu asteroida u tom pojasu, ali i načinima odbrane naše planete od opasnih nebeskih tela, koja bi mogla da dovedu do kraja sveta.

Osim toga, naučnici će ovom robotskom misijom pokušati da prikupe i prirodne resurse sa Psihe i donesu ih na Zemlju, što je svojevrsno rudarstvo u svemiru.

16 PSIHA

– 17. marta 1852. otkriven je ovaj asteroid i nazvan po figuri iz grčke mitologije

– 252 kilometra je njegov prečnik

– 17 puta je veći od asteroida (15 km) koji je uništio dinosauruse

– 65 miliona godina prošlo je od udara tog asteroida

– 2021. prva misija, „Lusi“, stiže do Psiha

– 2 godine kasnije priključiće joj se i misija Psiha

(Kurir.rs)

Share this post: