„NATO vodi hibridni rat, kao u YU“

Ukrajina traži pomoć

NATO ima dugu istoriju „hibridnih operacija“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško, navodeći kao primer bivšu Jugoslaviju.

„Svaka država ili organizacija može da uči iz iskustva Alijanse“, rekao je Gruško povodom čestih optužbi da Rusija vodi neku vrstu „hibridnog rata“ u Ukrajini koristeći metode koje nisu vojne prirode, prenela je ruska agencije TASS.

„Bili smo svedoci vrlo dobro poznatih znakova vojnih ucena, tajnih intervencija, snabdevanja oružjem i odbrambenim sistemima, diplomatskog licemerja, manipulacije masovnim medijima i eksplicitnog širenja dezinformacija u bivšoj Jugoslaviji i Libiji 2011“, izjavio je Gruško.

NATO zvaničnici obično koriste upravo ova sredstva hibridnog rata kada optužuju Rusiju da kreira novu vrstu vojne operacije i sprovodi je u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Zamenik generalnog sekreatra NATO i bivši američki amabasador u Rusiji Aleksandar Veršbou izjavio je u četvrtak na konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Letoniji da je Rusija za vreme Vladimira Putina razvila „novi oblik hibridnog ratovanja“.

Veršbou je rekao da je cilj ruskog predsednika da pretvori Ukrajinu u propalu državu i suzbije i diskredituje alternativne glasove u Rusiji, kako bi sprečio ruski „Majdan“.

(Beta)

Share this post: