Ne pomaže ni EU: Hrvatska 6 godina u neprekinutoj recesiji

Hrvatska-EU

Britanski BBC u analizi privrednog stanja u Hrvatskoj nakon ulaska u EU, piše da se čini neizbežnim da će država u 2015. ući sa 6 godina neprekinutom recesijom.

Slikovito opisuje slavlje ulaska Hrvatska u Uniju uz vatromet i „Odu radosti“, ali i napominje kako dobro raspoloženje nije dugo trajalo.

„Država je zapela u, čini se, beskrajnoj recesiji koja će i najtrezvenijeg Hrvata staviti u iskušenje da potegne čašicu rakije“, navodi britanska medijska kuća i dodaje da će biti težak zadatak izlazak iz recesije.

Tokom prošlih meseci analitičari su pisali o mogućnosti da Evropska unija i Međunarodni monetrani fond ponude najmlađoj članici EU program pomoći.

„To će zavisiti od dubokih rezova u javnoj potrošnji i podsticanju preduzetništva“, objašnjeno je u tekstu BBC-ja čiji autor smatra da će do dubokih rezova teško doći u godini pre parlamentarnih izbora, prenosi „Večernji list“.

Viši direktor za inovacije u vladinoj agenciji HAMAG-BICRO, Ivo Friganović, podsetio je da su još u procesu pripreme dokumenata koji će državi omogućiti korišćenje strukturalnih fondova od Evropske komisije i da se tu govori o oko „milijardu evra godišnje“.

„To će otvoriti mnogo snažnije finansiranje za razvoj proizvoda u malim i srednjim preduzećima u Hrvatskoj“, smatra Friganović.

Stanovnici u Hrvatskoj, dodaje BBC u analizi, nisu imali prevelika očekivanja od ulaska u EU zbog dugog pristupnog procesa, a finansijska kriza koja je poharala Evropu samo je najoptimističnije ostavila u uverenju da će članstvo biti lek za sve hrvatske ekonomske probleme.

Pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić pokušao je, ipak, da odbrani hrvatski ulazak u EU činjenicom da se izvoz u države članice u prvoj godini povećao za 15 posto.

„Napokon smo postali deo zajedničkog tržišta sa svim slobodama“, poručio je Marušić i dodao da mu poslodavci govore da su vrlo optimistični i da već osećaju korist, poput lakšeg poslovanja od onog pre ulaska u EU.

Marušić priznaje da se država nije dovoljno pripremila da bi bila ekonomski konkurentna na zajedničkom tržištu i kako teško pronalaze ravnotežu između budžetske discipline i štednje s jedne strane i rasta s druge.

„U prošlosti smo imali prilično neodgovorne ekonomske politike. No, evropski semestar vrlo je dobar instrument za disciplinovanje“, zaključak je Marušića.

(Tanjug)

Share this post: