NE SMATRAM SEBE KRIVOM ALI BOG ME NEĆE: Gebelsova sekretarica, Brunhilda Pomsel ima 105 godina i napokon je rešila da progovori! (VIDEO)

Brunhilda Pomsel (105), sekretarica Jozefa Gebelsa

Brunhilda Pomsel (105), sekretarica Jozefa Gebelsa

Gebelsova sekretarica ne smatra sebe ni malo odgovornom za strahote koje su počinili nacisti.

Brunhilda Pomsel (105), nekadašnja sekretarica šefa nacističke propagande Jozefa Gebelsa, otvorila je dušu u dokumentarnom filmu „Nemački život“ („A German Life“), ali je umesto velikih otkrića o samom srcu Hitlerovog režima rekla da je bila „previše glupa i površna da razume šta se oko nje dešavalo“.

Gebelsova sekretarica ne smatra sebe ni malo odgovornom za strahote koje su počinili nacisti. Kaže da ona i njene koleginice nisu znale o tome šta Nemačka radi i ističe da je „njen posao bio samo da kuca na mašini“.

„Da li je loše, da li je sebično kada ljudi koji su na nekim pozicijama pokušavaju da urade ono što je dobro za njih, čak i kada znaju da to što rade nanosi bol nekom drugom?“, kaže Brunhilda Pomsel u uvodu filma.

Kako prenosi „Njujork tajms“, ona je rekla da je prosto bila „jedna od kukavica, previše glupa i površna da razume šta se dešava oko nje“.

„Ne, ne vidim sebe kao krivu. Osim ako prosto ne okrivite celu nemačku naciju što je dozvolila da takva vlast preuzme kontrolu. Onda smo to bili svi mi, uključujući i mene“, kaže ona. Na pitanje zašto je prišla nacistima odgovara kontra pitanjem.

„Zašto da ne? Pa svi su to radili“, kaže ona. Gebelsova sekretarica kaže i da veruje da svi koji govore da bi se suprotstavili režimu i na prvom mestu pomogli Jevrejima govore to iskreno, ali da to ne bi zaista i uradili.

„Verujem da to zaista misle, ali i da ništa ne bi uradili. Tada je cela zemlja bila omađijana, pod velikom kupolom, svi mi smo bili u velikom koncentracionom kampu“, kaže ona.

Gebels kao „neverovatan glumac“ Za Gebelsa kaže da je bio „zgodan čovek“, da se „dobro nosio“, ali i da je iznad svega bio „neverovatan glumac“.

Iako je uživo slušala zapaljive Gebelsove govore, uključujući i onaj u kome je pozvao na totalni rat nakon poraza kod Staljingrada 1943. godine, Pomselova kaže da „tada nije razumela o čemu se radi“. „Prosto nisam ni slušala.

To me nije interesovalo. To jeste bilo glupo, sada to razumem“, kaže ona.

Life“ izmontiran je nakon 30 sati razgovora sa Gebelsovom sekretaricom, za koju reditelji kažu da „nije bila posvećeni nacista“.

„Nju prosto nije bilo briga, i sklanjala je pogled. To je ono što je čini krivom“, navodi jedan od reditelja Florijan Vigenzamer, koji kaže da krivica nije centralna tačka filma.

(Newsweek.rs)

Share this post: