NEČUJNI UNIŠTITELJ: Novi ruski robot pomera granice vojne industrije! (VIDEO)

uran_9 bespilotni tenk robot rusija vojska

Najnovije dostignuće ruske robotike može da dejstvuje potpuno autonomno i nije mu potreban „pilot“, a u stanju je da uništava utvrđenja i tenkove.

Ruske istraživačke jedinice i jedinice za specijalne operacije uskoro će u svoj arsenal dodati i specijalni tenk, robot-kamikazu koji će moći da uništi neprijateljske tenkove i utvrđenja tako što će im se približiti i dići ih u vazduh, navodi list Izvestija.

Veoma pokretan i tih, ovaj minijaturni robotski tenk izgrađen u fabrici Degtjarev u Kovrovu moći će da se prikrade svom cilju potpuno neopaženo i iznenadi neprijatelja.

„Sistem Nerehta stavljen je na spisak budućih borbenih robota koji se trenutno spremaju za upotrebu ruskih oružanih snaga“, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane novinarima, a ukoliko borbena platforma prođe testove, ući će u upotrebu ruskih izviđačkih i specijalnih jedinica vojske.

Nerehta je izgrađena na platformi lakog oklopnog vozila i liči na minijaturni tenk, na kome je kupola zamenjena kontejnerom sa eksplozivom. Nerehta je teška 300kg i duga nešto više od jednog metra.

Može da ponese više stotina kilograma eksploziva i da se izuzetno tiho kreće brzinom od 11 kilometara na čas.

Sistem je potpuno automatizovan, tako da pre nego što se stavi u borbeni mod, na kompjuter koji se nalazi u vozilu unose se koordinate određenih meta na bojnom polju. Sve što njegovi operateri treba da urade jeste da pritisnu broj učitanih meta i ostalo prepuste ovom moćnom robotu.

Kada primi komandu, Nerehta iscrtava svoj put do cilja, prilazi mu i diže ga u vazduh.

„Kasnije će mu biti dodata robotska ruka koja će pomoći da se tenk ponovo upotrebi. On će izbaciti eksploziv i vratiti se u bazu. Takođe, želimo da se brže kreće“, rekao je zamenik glavnog konstruktora kompanije Dmitrij Fufajev.

Ideja samodestruktivnog robota nije nova. Jednu takvu jedinicu upotrebile su nemačke trupe tokom Drugog svetskog rata. Roboti-kamikaze takođe se razvijaju i u Izraelu (Rambot) i Južnoj Koreji.

Ove minijaturne mašine uglavnom su izrađene za unutrašnju upotrebu protiv terorista i kriminalaca.

„Strani roboti-kamikaze nisu ništa drugo do radio-operisane granate koje se postavljaju u unutrašnjost zgrada da bi uništile teroriste koji se kriju unutra.

Nasuprot tome, Nerehta može da uništi tenkove i čitave zgrade, veoma je mali i pokretan“, rekao je vojni istoričar Aleksej Hlopotov.

Rusija aktivno radi na robotizovanju svojih oružanih snaga razvijanjem borbenih robota koji će na ratištu moći nezavisno da deluju.

(Agencije)

Share this post: