NEMAČKA PORUČILA MAĐARIMA: Dobićete po džepu ako ne budete poslušni!

Nastavljaju se kritike sa svih strana upućene mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog njegovog nepoštovanja odluke Evropskog suda pravde o raspodeli izbeglica.

Nema solidarnosti, nema ni para

Tako je nemački ministar pravosuđa Hajko Mas izjavio je da bi Evropska unija trebalo da uskrati Mađarskoj novac ako njena Vlada i dalje bude odbijala da učestvuje u evropskoj šemi raspodele izbeglica.

– Moramo da povećamo pritisak na zemlje koje misle da mogu da zaobiđu zakon. Kada se zakon prekrši, moraju da uslede sankcije. Nepoštovanje odluke suda trebalo bi da ima finansijske posledice – istakao je Mas.

Mađarska je na Evropskom sudu pravde pokušala da sruši ecropske obavezujuće kvote za raspodelu 120.000 izbeglica iz Italije i Grčke širom Unije.

Ali, sud EU odbacio je tužbu Mađarske i Slovačke, koju su te dve zemlje podnele zbog odluke Saveta EU o privremenom mehanizmu obaveznog premeštanja tražitelja azila.

Zahtev za azil nije zločin

Orbanovu politiku kritikovao je Filipo Grandi, šef UN-ove agencije za izbeglice (UNHCR), naročito što mađarske vlasti izbeglice automatski prebacuju u tzv. tranzitne zone napravljene od kontejnera.

– Ne zovem to tranzitom već pritvorom – rekao je Grandi nakon posete tranzitnoj zoni Reske, jednom od dva takva kampa na granici sa Srbijom, prenosi AFP.

Posljednih pola godine Mađarska sve podnosioce azila automatski prebacuje u kampove, kojima novinari nemaju pristup, dok se njihove prijave za azil procesuiraju.

– Do kraja procedure mogu da prođu nedelje i meseci – upozorio je Grandi, pohvalivši istovremeno sistem kvota za prijem izbeglica u okviru Europske unije i pozvavši Mađarsku da prestane da se protivi i da primi svoj deo izbegličke i migrantske kvote.

(Mediji)

Share this post: