Nemački biznismeni kidišu na Merkelovu da još više pritisne Grčku

angela-merkel02

Predstavnici nemačkih kompanija pozvali su kancelarku Angelu Merkel da zauzme oštar stav prema Grčkoj na današnjem vanrednom samitu lidera evrozone u Briselu.

Kako navode, jedino ustupci Atine u reformama mogu zadržati Grčku unutar evrozone.

„Grčka ih mora napraviti danas. Jedino tada će Atina zaista moći da izbegne sopstvenu nesolventnost i jedino tada će moći da ostane u evrozoni, što treba da bude zajednički cilj“, izjavio je lider Unije poslodavaca Nemačke, Ingo Kramer, a prenosi agencija Rojters.

Prethodnog vikenda, zvaničnici Evropske unije pozdravili su novi predlog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa za postizanje dopgovora za kreditorima, uz ocenu da je dobra baza za napredak pregovora.

„Ostanak u evrozoni zavisi od posvećenosti grčke vlade putu reformi. Članicama ne sme biti dozvoljeno da po bilo koju cenu ostanu u ekonomskoj i valutnoj uniji“, izjavio je predsednik industrijske asocijacije BDI, Urlih Grilo, za nemački list „Bild“.

Najnoviji komentari čelnih ljudi nemačkih kompanija su odraz pooštravanja stava prema Grčkoj. Iste asocijacije su u proteklim godinama upozoravale na rizik od izlaska Grčke iz evrozone, što bi, prema ocenama mnogih analitičara, imalo katastrofalne posledice po celokupnu evropsku privredu, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Share this post: