NEUSTRAŠIVE „Crne mambe“ u svakodnevnoj životnoj opasnosti!(VIDEO)

crne mamabe crnkinje zene borci lovokradice afrika

Obučene u zelene, kamuflirane kombinezone, opasnih pogleda i bez straha za svoj život, grupa „Crne mambe“ svakodnevno se bori sa lovokradicama širom Afrike, koje ubijaju životinje zarad novca.

Njihov posao nije nimalo lak, svakog dana mogu da nastradaju od metka lovokradica ili da ih napadnu životinje, čiju bezbednost su se zaklele da će čuvati po svaku cenu.

Treba napomenuti i da je ovo grupa u kojoj isključivo rade samo pripadnice lepšeg pola.

Svojim zalaganjem su ove hrabre devojke uspele da smanje broj lovokradica za čak 75 odsto, a to su uradile tako što su ih pre predaje policiji, javno sramotile na društvenim mrežama, kako bi svi znali ko su oni.

„Prvi dan nakon što sam postala članica ‘Crne mambe’, napao me je lav od kog sam pokušala da pobegnem. To je najgora stvar koju sam mogla da uradim. Od lava nikada ne treba bežati.

Prošla sam potom specijalni kurs, gde sam naučila kako da se ponašam u susretu sa divljim životinjama, tako da sam u drugom susretu postupila pravilno“, priča Šipive Sitole, koja radi u ovoj grupi od 2014. godine.

Većina ovih devojaka dolazi iz siromašnih sela, pa im je ovaj posao jedina nada za bolji život. U grupi se trenutno nalazi 26 redara, koji svakodnevno patroliraju površinom od 400 kilometara, gde čuvaju zaštićenu vrstu nosoroga.

Ubijanje ove životinje je skočilo neverovatnom brzinom od 2007. godine kada ih je ubijeno 13, do 2014. godine kada ih je ubijeno čak 1.215.

„Tada sam odlučila da želim da se priključim „mambama“. Želim da napravim razliku i pomognem ovim životinjama“, dodaje Sitole.

Filmadžija Aneka Svenska je snimila dokumentarac o ovim devojkama i istakla kako su veoma hrabre zbog posla koji obavljaju.

„Svaki dan postoji mogućnost da im bude poslednji, a najveća pretnja su im upravo životinje koje čuvaju. I dok se većina ljudi plaši lavova, slonovi su zapravo najopasniji jer su nepredvidivi.

Opasnost je toliko realna da se ovaj posao zaista može smatrati jednim od najopasnijih na svetu“, rekla je Svenska.

Ukoliko Mambe naiđu na lovokradicu, obaveštavaju policiju i rendžere, koji potom dolaze i hapse ih. Rendžeri koriste posebno obučene pse, kao i helikoptere kako bi što pre savladali ove ubice.

Uprkos njihovom trudu, često se desi da lovokradice ipak ubiju neku zaštićenu životinju.

„Obično je reč o siromašnim seljanima, kojima je ovo jedini način da dođu do novca i prehrane porodicu. Ipak, to nije opravdanje, jer se kasnije te životinje prodaju po cenama od kojih vam se zavrti u glavi, a najveće tržište je Azija“, dodaje Svenska.

U slobodno vreme, Mambe idu po lokalnim školama, gde uče decu o lovokradicama i zaštiti ugroženih životinja.

Share this post: