„Njujork tajms“: Aleksandar Vučić je zapanjio Srbe!

Mandatarka

foto: Beta

Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da za premijera imenuje 41-godišnju Anu Brnabić, zapanjio je Srbe, ali i posmatrače sa strane, konstatuje Njujork tajms.

List pišše da bi Ana Brnabić, koja je u politiku ušla prošle godine, kada ju je Vučić postavio na položaj ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, mogla da postane prva žena i prva otvoreno gej osoba na mestu premijera u Srbiji.

Njenim imenovanjem, procenjuje Njujork tajms, Vučić možda nastoji da stiša evropske brige dok se Srbija kreće ka članstvu u Evropskoj uniji, a nastavlja da bude srdačan sa Rusijom i jača srpsku vojsku.

List navodi da je Brnabić, pošto je nominovana, izjavila da će, ako bude izabrana, voditi vladu sa odlučnošću i odgovornošću.

„Zaista, ako se Brnabić omogući da vrši svoja ovlašćenja i vodi vladu Srbije, time će poslati moćan signal da je vreme za Srbiju – i za ostatak sveta – da iza sebe ostave stare predrasude“, konstatuje „Njujork tajms“.

Taj cilj će, međutim, biti kompromitovan ukoliko se pokaže da je Brnabića postala samo Vučićevo oruđe, ili ako bude odbačena da bi se, kako se navodi, uvećale Vučićeve velike ambicije.

„Njujork tajms“ navodi i da je Srpskoj naprednoj stranci potrebno 126 poslanika za imenovanje novog premijera, dok opozicioni poslanici, u zemlji gde polovina ljudi smatra da je homoseksualnost bolest, oklevaju da podrže Anu Brnabić.

(Tanjug)

Share this post: