O statusu Donjecka i Luganska za 7 dana

zaharcenko

O specijalnom statusu oblasti koje kontrolišu separatisti u Ukrajini razgovaraće kroz nedelju dana u Minsku predstavnici Kijeva, Moskve i pobunjenika, uz OEBS.

To je danas izjavio premijer samoporoglašene „Republike Donjeck“, Aleksandar Zaharčenko.

„Tema tog sastanka biće uvođenje specijalnog ili nekog drugog dogovorenog statusa. Ako to ne bude prihvaćeno, onda sporazum o primirju neće imati nikakvu vrednost“, rekao je Zaharčenko za ruski radio Komersant FM.

On je rekao i da bi „želeo da se u sporazum doda i trenutno priznavanje nezavisnosti“ oblasti na istoku koje kontrolišu proruski separatisti. „Ako smo nezavisni, Rusija će biti naš glavni partner“, ukazao je on.

Sporazum o primirju na istoku Ukrajine sklopili su u petak u Minsku predstavnici kontakt grupe – Rusije, Ukrajine, proruskih separatista i OEBS-a.

„Dogovorili smo se za sada da se sastanemo ponovo kroz sedam ili osam dana, Ukrajinci će predstaviti svoje zahteve“, rekao je Zaharčenko i dodao da bi taj sastanak trebalo da se održi u „proširenom formatu“.

Učestvovaće, kako je rekao, predstavnici separatista Aleksej Karijakin, „predsednik Vrhovnog saveta republike Lugansk“ i Andrej Purguin, vicepremijer samoproglašene „Republike Donjeck“.

(Beta)

Share this post: