OBEĆANA ZEMLJA: Dali joj otkaz jer je gladnoj učenici dala besplatan obrok

Dalin Bouden amerika

Dalin Bouden, koja je radila u školskoj kantini u američkoj saveznoj državi Idaho, dobila je otkaz zato što je gladnoj učenici poslužila ručak, uprkos tome što ona nije imala novac da ga plati.

Konobarica u Srednjoj školi Irving u Pokatelu izjavila je za ogranak TV-mreže NBC KPVI u Idahu da je 15. decembra poslužila topli obrok 12-godišnjoj devojčici koja nije imala novac da ga plati zato što je bila gladna, piše nbcnews.com.

„Poslužila sam joj jelo i rekla: ‘Izvoli, odmah ćemo se pobrinuti za račun'“, ispričala je ona.

Kada je htjela da plati obrok, koji je koštao 1,70 dolara, poslali su je na prinudni odmor, a u ponedjeljak je dobila pismo od Školskog okruga Pokatelo/Čabik kojim je zvanično obaveštena da je otpuštena zbog krađe školske imovine.

„Srce me boli. Stvarno sam voljela svoj posao i ne mogu da kažem da to ne bih ponovo učinila“, kaže Dalin, koja je tri godine radila u školskoj kantini.

Njeno otpuštanje je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama. Peticiju kojom se traži njeno vraćanje na posao do srede po podne potpisalo je 48.000 ljudi.

Portparol školskog okruga Šeli Alen izjavila je za list „Idaho Statements“ da obaveštavaju roditelje da u slučaju da učenici duguju više od 11 dolara, ni tada djeca ne ostaju gladna: daju im kikiriki puter, hleb sa džemom i mleko.

Dalin Bouden, međutim, tvrdi da je zaposlenima naređeno da deci oduzmu poslužavnik i bace hranu ako diete duguje više od 11 dolara.

Istraživanja pokazuju da gladna deca ostvaruju najslabije rezultate u školi. Američko Nacionalno udruženje za obrazovanje navodi da propušteni obroci utiču na uspeh i ponašanje u školi, kao i da gladna deca češće ponavljaju razred, propuštaju nastavu i kasne u školu.

(Global CIR/Agencije)

Share this post: