Ogroman krater veoma zabrinjava naučnike

Misterija

Naučnici koji posmatraju formiranje novog masivnog kratera u Sibiru upozoravaju da bi on mogao da postane znatno veći od postojećeg.

Istraživači veruju da je ponor izazvan eksplozijom u permafrostu. Tačna lokacija kratera drži se u tajnosti.

Tokom proučavanja, naučnici su zaključili kako je reč o abnormalnoj veličini i oblikovanju kratera. Viši istraživač s Instituta za geologiju i geofiziku u Novosibirsku, Vladimir Olenčenko, tvrdi kako je moguće da će novi ponor imati masivniji krater od prošlogodišnjeg, nastalog u Solikamsku.

„Držimo koordinate lokacije u tajnosti kako objavom ne bi doveli do hodočašća naučnika i kvazi-naučnika.“

Krater može da eksplodira svakog trenutka – ističe Olenčenko.

Dodaje kako posmatranja sprovode koristeći vazdušne snimke i snimke iz svemira. Ogroman sibirski ponor, otkriven 2014. godine, smešten je nedaleko od Gaspromovog plinskog polja Bovanenkovo na severnom ruskom poluostrvu Jamal. Rupa prečnika 80 metara postupno se puni vodom i pretvara u jezero. Trenutno je duboko deset metara, ali nastaviće da raste.

„Krater se postupno pretvara u jezero. Dokazali smo da je reč o prirodnom fenomenu, ne postoje tehnološki razlozi za tu formaciju. Ponor sigurno nije uzrokovala eksplozija rakete ili plinovoda“ , objašnjava Olenčenko.

Potvrđeno je i postojanje dvadesetak mini kratera koji su se formirali oko ponora u Solikamsku tokom poslednje godine, a i lokalno stanovništvo neprestano dojavljuje lokacije novih depresija.

Spomenuta otkrića dovela su do brojnih teorija kako su ponori nastali. Od invazije vanzemaljaca do posledica globalnog zagrevanja.

Stručnjaci veruju da su podzemne eksplozije nastale kao posledica ispuštanja ugljen-dioksida uzrok stvaranja kratera.

I ranije su upozoravali kako će zbog povećanja temperature početi da se otapa permafrost i da ispušta velike količine ugljen-dioksida, što će sigurno dodatno negativno uticati na okolinu.

(Fokus)

Share this post: