On je trenutno NAJMOĆNIJI ČOVEK U AMERICI, a za njega verovatno niste čuli

Istraga

ROBERT MJULER – foto: Wikipedia/Wikipedia

Kada je Robert Mjuler u maju ove godine postavljen na mesto specijalnog tužioca sa ciljem sa istraži eventualno mešanje Rusije u američke izbore 2016, iz Bele kuće stiglo je kratko obaveštenje da se predsednik Tramp „raduje brzom završetku istrage koja će pokazati ono što svi znamo, da njegov tim nema nikakve veze sa Rusijom“. Poslednja dva dana, te reči Tramp verovatno ne bi ponovio.

Prve optužnice na osnovu istrage koju je poslednjih meseci vodio Mjuler i njegov tim, svetlost dana ugledale su juče. Pol Manafort, bivši šef kampanje Donalda Trampa, optužen za zaveru protiv Amerike, zajedno sa saradnikom Rikom Gejtsom, predao se agentima FBI u okviru istrage o uticaju Kremlja na izbore u SAD.

Si-en-en ocenjuje da je time Mjuler poslao snažnu poruku Donaldu Trampu, javnosti i potencijalnim osumnjčenima u slučaju koji istražuje. Istraga je prema ocenama američkog medija bila opsežna, a Mjuler je uspeo da u nju uvede i najmanje jednog insajdera (Džordža Papadopulosa) i pri tom sve zadrži ispod radara javnosti.

Kakvu moć ima Mjuler?

Kada ga je zamenik državnog tužioca SAD Rod Rozneštajn imenovao za specijalnog tužioca, njegova ovlašćenja objasnio je rečima da Mjuler ima mandat da istraži bilo kakve veze između ruske vlade i Trampovog tima ili pojedinaca, kao i sve što indirektno ili direktno može nastati iz istrage, uključujući i mešanje u istu, krivokletstvo, opstrukciju pravde ili uništavanje dokaza. Njegova istraga obuhvatala je i curenje mejlova demokrata, Trampovo poslovanje sa Rusima, kao i sastanke najbližih Trampovih sradnika i rođaka sa ruskim advokatima.

Si-en-en navodi da je optužnica protiv Manaforta i Gejtsa pokazala je da je Mjuler upravo to i uradio kada se vratio deceniju unazad istražujući potencijalne prekršaje koje nemaju dirketno veze sa izborima 2016. godine, ali ukazuju na veze sa Rusijom, odnosno saradnju Manaforta i Gejtsa sa ruskom stranom u Ukrajini.

Mjuler nije jedini koji istražuje tu temu. To čini još nekoliko komiteta i agencija, uključujući i FBI čijeg je direktora upravo smenio Tramp, najzaintersovaniji za ishod istrage.

Mjulera ne može da smeni, a on ima i najveća ovlašćenja, pa samim tim i pristup većoj količini podataka o drugih tela koja istražuju veze Trampovog tima sa Kremljom i mešanja u izbore 2016. To podrazumeva pristup finansijskim i obaveštajnim podacima, prosleđivanje sudskih poziva svedocima, a Mjuler je i jedini koji ima ovlašćenja da podigne federalne optužnice.

Mnogi analitičari ocenjuju da upravo ishod Mjulerove istrage može da bude koban po Trampovo predsednikovanje.

Ko je, zapravo, Robert Mjuler?

Mjuler je bivši direktor FBI kojeg je na to mesto imenovao predsednik Džordž Buš 2001. godine, a na istoj poziciji je bio narednih 12 godina.

FBI je preuzeo svega nedelju dana pre terorističkog napada na kule bliznakinje u Njujorku, a smatra se da se sa njegovim dolaskom ta agencija okrenula borbi protiv terorizma. Proširio je kadar FBI, a 2.000 od 5.000 agenata prebacio je sa kriminalnih istraga, na program nacionalne bezbednosti.

Nakon karijere u FBI, Mjuler je postao partner u jednoj advokatskoj firmi gde su mu klijenti bili Ivanka Tramp i Džerad Kušner.

Inače, završio je Prinston Univerzitet, služio je u Marincima tokom Vijetnamskog rata za šta je i odlikovan sa nekoliko ordena za hrabrost, a zapaženu karijeru imao je u američkom pravosuđu.

(Blic.rs)

Share this post: