Otkriveno pismo FBI Martinu Luteru Kingu u kom ga nazivaju „prljavom nenormalnom životinjom“ i u kom ga teraju da se ubije

Pismo FBI

Čuveno anonimno pismo koje je dobio Martin Luter King pre 50 godina, tek sada je objavljeno u svojoj integralnoj verziji. Pismo koje je 1964. napisao FBI agent, bilo je pokušaj Edgara Huvera, nekadašnjeg glavnog FBI rukovodioca da sruši moć ovog borca za ljudskog prava i navede ga na samoubistvo. Martin je pismo dobio nekoliko dana pre primanja Nobelove nagrade za mir.

Anonimno pismo poslato Martinu Luteru Kingu, u kog ga nazivaju „prljavom nenormalnom životinjom“ i u kom ga teraju da se ubije, već je bilo objavljeno, ali u cenzurisanoj formi. Pronašla ga je istoričarka sa Univerziteta Jejl, Beverlli Gagercentli.

Nekadašnji rukovodilac FBI, toliko se plašio Kinga da ga ja nazvao „najopasnijim i najuticajnijim crnačkim liderom u zemlji“.

Njegovi agenti su očajnički pokušavali da nađu informaciju kojom bi ga uništili, i jedino što su uspeli da nađu su podaci o nejgovim preljubama. Kada je saznao da će dobiti Nobelovu nagradu za mir, Huver mu je preko svojih agenata poslao anonimno preteće pismo, gde se navodi da će sve njegove afere biti objavljene u javnosti ako se ne samoubije.

Martin Luter King prima Nobelovu nagradu

Uz pismo poslata mu je i kaseta sa dokazima o njegovim preljubama i navodnim orgijama, a do kojih je FBI došao tako što su ga prisluškivali u njegovoj kući i po hotelskim sobama.

Cenzurisana verzija pisma

Od Kinga su zahtevali da sebi oduzme život za 34 dana, to jest dana kada će dobiti Nobelovu nagradu. Ipak, pošto je otputovao za Norvešku pre nego što je pismo stiglo, otvorila ga je njegova žena Koreta.

Kingovi savetnici su utvrdili da je u pitanju pismo od FBI agenata. Ipak, ovaj pokušaj ucene nije uspeo, a Kinga su ubili 1968. godine u Memfisu. 

(Blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: