OVO ĆE BOLETI NATO I EU: Rusija postavlja balističke rakete u srce Evrope!

 

rusija interkontinentalna raketa

Rusija planira postaviti u srce Evrope napredne balističke rakete koje mogu „nositi“ nuklearne bojeve glave – tako će veći deo Evrope biti u dometu balističkih raketa.

Izvori iz moskovskog Kremlja izjavili su da će se rakete „Iskander“ postaviti u rusku enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru.

Kalinjingrad se nalazi između Poljske i Litvanije.

Druga vojna baza u kojoj će se postaviti rakete „Iskander“ navodno će biti na Krimu. Rusija je gotovo svake nedelje optužena za agresivno ponašanje u istočnoj Evropi i na Baltiku zbog vojnih vježbi te opasnih manevara vojnih mlažnjaka.

[adsenseyu4]

Ovaj je potez verovatno odgovor na postavljanje raketnog štita protivvazdušne odbrane u Rumuniji prošlog mjeseca, dok se drugi štit planira za izgradnju 2018. godine u Poljskoj.

S dometom većim od 300 kilometara, raketa „Iskander“ može pogoditi istočnu Nemačku, baltički region, Poljsku te dijelove Švedske. Međutim, stručnjaci upozoravaju da navedene mete Rusi mogu gađati i sa svojim balističkim raketama dugog dometa.

Odnos između Rusije i Zapada nikada nije bio lošiji te je na najnižem nivou još od Hladnoga rata. Obje su strane pojačale te povećale svoje proračune za odbranu, usavršavaju raketne programe te grade raketne štitove dok Evropa, po svemu sudeći, ulazi u novi Hladni rat.

Međutim, ruski stručnjaci te njihove kolege na Zapadu izjavljuju da je postavljanjem raketnog štita protivazdušne obrane u Rumunijij, Putin dobio i politički razlog da postavi nuklearne bojeve glave u srednju Europu – nešto što se planira godinama.

Stiven Pifer, bivši američki ambasador u Ukrajini, izjavio je da ono što čini Moskva je zapravo odgovor na ono što Zapad radi – iako je to sve planirano.

[adsenseyu1]

Veruje se da će Moskva čekati dok se pokrene i drugi raketni štit protivazdušne odbrane u Poljskoj te će tada odgovor biti još snažniji.

Mikhail Barabanov, istraživač u Središtu za stratešku analizu i tehnike u Moskvi, koji savjetuje rusko Ministarstvo obrane, izjavio je da više nema govora da će moskovski Kremlj da trajno postavi rakete „Iskander“ u Kalinjingradu do 2019. godine.

„Iskander“ je balistička raketa (NATO naziv: SS-26 Stone) koja je zamijenila sovjetsku „SKUD“ raketu te može „nositi“ nuklearne ili konvencionalne bojeve glave.

Rakete Iskander su već dva puta postavljene u Kalinjingrad i to za vrijeme vojnih vježbi – ali se vjeruje da su vraćene nazad u kontinentalni deo Rusije nakon završetka vježbi.

Share this post: