Ovogodišnji El Ninjo zastrašujuće većeg intenziteta od poslednjeg iz 1997.godine (VIDEO)

tornado-uragan-tajfun

Kako bi ovogodišnji El Ninjo mogao postati najjači kojeg su naučnici zabeležili, krenule su i poređenja s prethodnim velikim El Ninjom iz 1997. godine. Naučnici su izradili animaciju koja pokazuje razvoj oba i šokiralo ih je koliko su slični.

Očekuje se da će vrhunac ovogodišnjeg El Ninja biti između oktobra i januara, upozoravaju iz Svetske meteorološke organizacije.

Autor animacije Met Rem kaže da je još rano da kažemo da li će ovogodišnji El Ninjo biti u skladu s prognozama, nova animacija koja upoređuje površinsku temperaturu mora između 1997. i ove godine, pokazuje sve sličnosti i razlike između dva fenomena.

– Površinska temperatura mora je ključ u određivanju snage El Ninja, koji obeležava more toplije od proseka – kaže Rem.

Ako El Ninjo i bude najjači u istoriji, naučnici kažu da nije sigurno hoće li uticaj na vreme širom sveta biti kao i 1997. godine.

Stručnjaci trenutno prognoziraju kako će temperatura mora porasti za 2 stepena iznad proseka u istočnom Pacifiku.

El Ninjo je globalni fenomen koji nastaje usred fluktuacija pravaca vetrova i temperature mora u tropskom delu Pacifika.

Kad dođe do okretanja smera vetra, topla voda premešta se prema obali Južne Amerike što kao posledicu donosi kiše, a s druge strane, za vreme jakog El Ninja iznad indonezijskog arhipelaga izostaju monsuni i nastaju suše.

(24sata.hr/B92)

Share this post: