PANIKA: Ako SAD sruše rekord star 80 godina…

nafta ulje

Cene nafte su potonule, pri čemu je američka referentna nafta WTI pala ispod 44 dolara za barel zbog rasta dolara i povećanja iranske proizvodnje.

Trgovci sada iščekuju današnji izveštaj o stanju zaliha „crnog zlata“ u SAD. Analitičari očekuju da će izveštaj pokazati rast zaliha na nivou 80-godišnjeg rekorda.

U ranim jutarnjim satima po srednjoevopskom vremenu, američka “ laka“ nafta WTI za junske isporuke pojeftinila je u Aziji za sedam centi (0,16 odsto) na 43,58 dolara za barel, a sirova nafta tipa „brent“, za isporuke u julu, pala je za šest centi (0,13 odsto) na 44,91 dolar, prenosi agencija AFP.

Cene ovog energenta su treću uzastopnu trgovačku sesiju zatvorene na nižem nivou zbog obnavljanja strahovanja u pogledu globalne prezasićenosti ponude i razočaravajućih pokazatelja o proizvodnji u SAD i Kini, koji nagoveštavaju slabljenje ovih ekonomskih divova.

Trgovci su sada fokusirani na nedeljni izveštaj o stanju američkih zaliha nafte, koji se očekuje kasnije danas, a koji se koristi kao merilo ponude i tražnje u zemlji najvećem svetskom potrošaču ovog energenta.

Nafta se u poslednjih mesec dana oporavila, skočivši prošle nedelje na najviši nivo u 2016. godini, usled signala o oživljavanju kineskog tržišta, slabljenja dolara i nade da zastoj u pregovorima o ograničavanju proizvodnje može biti prevaziđen.

Međutim, „zelena“ novčanica je danas ojačala nakon što su dva regionalna zvaničnika Federalnih rezervi najavila da povećanje kamatnih stopa može biti razmatrano sledećeg meseca na sastanku kreatora monetarne politike Američke centralne banke.

Jači dolar čini skupljom naftu izraženu u američkoj valuti kupcima koji koriste druge valute.

Margaret Jang, analitičarka u kompaniji CMC Markets iz Singapura, kaže u tržišnom komentaru da je i „rastuća proizvodnja sirove nafte u Iranu doprinela obnavljanju zabrinutosti u pogledu globalne prezasićenosti ponude, pošto su nedavni podaci pokazali da je ta zemlja podigla dnevnu proizvodnju na 3,5 miliona barela“.

Teheran je počeo da intenzivira proizvodnju nafte posle januarskog ukidanja zapadnih sankcija, uvedenih ranije zbog nuklearnog programa te zemlje, što je još više pojačalo pritisak na već preplavljeno tržište „crnog zlata“.

(TANJUG)

Share this post: