PANIKA NA JADRANU: Do sad neviđena grdosija protutnjala pored broda punog turista i na smrt ih prepala! (VIDEO)

Ilustracija

Gosti turističkih brodova u Rovinju juče u večerašnjim satima doživeli su nesvakidašnji prizor.

Naime, u blizini brodica koje kreću na panoramsku plovidbu i često sreću delfine pojavio se kit!

Grdosiju od dvanaest metara snimili su iznenađeni posmatrači, a potom snimak objavili na You Tube kanalu.

Kasnije je stigla i potvrda o uočavanju grupe od tri kita, najverovatnije vrste poznate pod latinskim nazivom Physeter macrocephalus.

Ovi kitovi stanovnici su dubljeg dela južnog Jadrana, a obitavaju na dubinama većim od 1.000 metara.

Dubine u severnom Jadranu nisu velike tako da je vrlo verovatno da se radi o jedinkama koje su dezorijentisane i pokušavaju da pronađu put u duboko more. Ukoliko ga ne nađu preti im opasnost od nasukavanja i povreda.

U međuvremenu potvrđene su dojave o pojavi ovih kitova, tačnije tri.

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svet u sredu naveče je izvesio kako je putem svoje Facebook stranice od porodice Keler dobio fotografije grupe od najmanje tri kita (Physeter macrocephalus) snimljenih na području ispred Rovinja.

„U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja te da zabeležite tačnu lokaciju, smer kretanja i vreme opažanja.

Informacije o kitovima (po mogućnosti čim ih opazite) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svet 051 604666 ili mobilni telefon 091 4637424“ – glasi obaveštenje upućeno svim građanima Hrvatske i turistima širom Jadrana.

Podsetimo da su kitovi uprkos svojoj veličini, za ljude bezopasne životinje ako im se oni ne približavaju.

S obzirom na to da su životinje verovatno iscrpljene, dezorijentisane i uznemirene na trenutke, jer se nalaze u izuzetno plitkom moru, poželjno je da im se ljudi ne približavaju i ne proganjaju ih kako svojim delovanjem ne bi prouzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i povrede.

(Jutarnji.hr)

Share this post: