PANIKA U BRITANIJI: Britanci osuli po Terezi Mej. Da li si svesna kome ti pretiš, jedna bomba i nema nas!?

Tereza Mej

Tereza Mej

Odluka britanske premijerke Tereze Mej da obnovi nuklearni arsenal i njene najave da je spremna da najopasnije oružje na svetu upotrebi protiv Rusije izazvali su paniku u Velikoj Britaniji.

Dok ona kaže da njena zemlja mora da bude spremna da se suprotstavi „agresiji Kremlja“ i nuklearnom oružju pod komandom predsednika te zemlje Vladimira Putina, mnogi Britanci upozoravaju da njihov arsenal nije dovoljan za sukob sa nuklearnom silom kakva je Rusija.

Najjednostavnije poređenje broja nuklearnih raketa dovoljno je da svakom bude jasno da dve zemlje ne mogu da se mere – pod kontrolom Kremlja je oko 7.300 nuklearnih bojevih glava, dok London raspolaže sa 215.

– Šta bi se desilo kada bi nuklearna bomba pogodila Britaniju? Nadamo se da je to malo verovatan scenario. Međutim, rezultati takvog napada bili bi razarajući.

Zato smo napravili tri scenarija štete koja bi se dogodila kada bi nuklearke pogodile London – piše britanski Miror.

Britanija je rešila da za obnovu nuklearnog arsenala u narednih 20 godina da 49 milijardi evra.

Na insistiranje da kaže da li bi bila spremna da izvrši nuklearni napad u kome bi poginulo 100.000 nevinih ljudi, Tereza Mej je u parlamentu odgovorila: „Da.“

Inače, Britanija je jedna od tri nuklearne sile u NATO. Od 1969. u okeanu ima porinute podmornice sa do 40 nuklearnih bojevih glava.

Svaka od tih podmornica nosi zapečaćeno pismo premijera sa instrukcijama kako da se postupi u slučaju nuklearnog napada.

I Nemci u strahu

Nemačka bi trebalo da pokuša da poboljša odnose s Rusijom uprkos svim poteškoćama, izjavio je u intervjuu za Pasauer noje prese nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

– Nema evropske bezbednosti bez Rusije i ona definitivno ne može biti protiv Rusije.

Uprkos sadašnjim teškoćama, trebalo bi da iskoristimo priliku za poboljšanje odnosa s Rusijom – naveo je Štajnmajer.

(Kurir)

Share this post: