„Pare im rasle na drvetu“: Afrikanci magičnim rastvorom pravili novčanice od sto dolara

dolar kalup falsifikovanje novcanica

Dva Afrikanca koji su obećavala da uz pomoć „magične“ supstance pretvore crni papir u novčanice od sto dolara uhapšeni su zbog prevare u Moskvi, prenosi „Interfaks“ saopštenje policije.

„Pre izvesnog vremena policija jugoistočnog okruga Moskve dobila je operativnu informaciju da je na teritoriji prestonice i Moskovske oblasti aktivna organizovana grupa čiji članovi predlažu građanima biznis sa proizvodnjom novčanica“, rekao je saradnik pres-službe policije.

Kako su objasnili operativci, osumnjičeni su predlagali kupovinu listova crnog papira od kojih se nakon obrade specijalnom tečnošću, navodno, dobijaju novčanice od 100 američkih dolara.

„Tokom  razgovora osumnjičeni su demonstrirali celi spektakl: u prisustvu žrtava oni su obradili jedan list hemijskim rastvorom i predložili da se proveri identičnost novčanice koju su do tada uspeli neprimetno da zamene pravom.

Prilikom izvođenja prevare, članovi grupe su poštovali tajanstvenost, stavivši rukavice i medicinsku maske, opravdavajući to što je isparavanje hemijskog rastvora opasno za život“, pojasnila je pres-služba.

Novac su uspešno dobijali razmenom, nakon čega su prevaranti predlagali da se obradi na takav način 20 miliona dolara. Od jedne žrtve osumnjičeni su tražili 5 miliona rubalja za „mađioničarski“ preparat.

Saradnici policije zajedno sa kolegama iz Istražnog komiteta izveli su operaciju tokom koje su uhapšena dva osumnjičena. Radi se 38-godišnjem i 43-godišnjem građaninu centralne Afrike. Po predmetu prevare velikih razmera pokrenut je krivični postupak.

(Sputnik)

Share this post: