Pentagon i Bela kuća: Američki specijalci ubili vođu Islamske države i zarobili njegovu ženu

snajperist-vojska-specijalci-amerika02

Američka vojska je ubila jednog od vođa Islamske države zajedno sa još 40 džihadista u istočnoj provinciji Deir al-Zor, izvestili su danas sirijski državni mediji.

Američke snage za specijalne operacije ubile su istaknutog vođu Islamske države u jednoj od retkih operacija SAD na istoku Sirije, saopštili su danas Pentagon i Bela kuća.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je predsednik SAD Barak Obama naložio operaciju u kojoj je ubijen vođa IS Abu Sajaf.

Američki zvaničnici su saopštili da je njegova supruga Um Sajaf zarobljena tokom operacije i da je prebačena u Irak, preneo je Rojters.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Bernadet Mihan saopštila je da je američko osoblje stacionirano u Iraku sprovelo operaciju u al-Amru na istoku Sirije.

Operacija je sprovedena „uz punu saglasnost iračkih vlasti“ i „u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom“, rekla je Mihan.

Sekretar za odbranu SAD Eš Karter saopštio je da u operaciji nijedan pripadnik američkih snaga nije poginuo niti povređen.

U saopštenju Pentagona se navodi da je Abu Sajaf pomagao u upravljanju naftnim, gasnim i finansijskim operacijama ekstremističke grupe, kao i da je imao vojnu ulogu, preneo je BBC.

Ubijen je tokom razmene vatre sa američkim snagama, stoji u saopštenju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa za monitoring sa sedištem u Londonu, potvrdila je informaciju o napadu navodeći da je poginulo najmanje 19 pripadnika IS, uključujući 12 stranaca, preneo je AP.

Ranije danas, sirijski državni mediji su izvestili da su vladine snage ubile jednog od vođa IS zajedno sa još 40 džihadista u istočnoj provinciji Deir al-Zor.

U vestima na sirijskoj državnoj televiziji, objavljeno je da je reč o „ministru za naftu“ Abu al-Tajmu al-Saudiju.

Al-Saudi, koji se smatra odgovornim za poslove vezane za naftu u IS, ubijen je u specijalnoj operaciji na naftnom polju Omar, navodi se u izveštaju.

Naftno polje Omar najveće je u Siriji, koje su ekstremisti zauzeli u ofanzivi prošlog jula.

 

(Tanjug)

Share this post: