Pentagon: Mnoge uspehe postigli smo zahvaljujući Rusiji

Ilustracija

Ministar odbrane SAD Ešton Karter priznao je da je Amerika i zemlje NATO, od vremena hladnog rata, uspeli da reše mnoga međunarodna pitanja u saradnji sa Rusijom.

„Postigli smo značajan napredak od vremena završetka hladnog rata zajedno sa Rusijom. Još jednom ponavljam: ne uprkos njoj, ne protiv nje, ne bez nje, a sa njom“, izjavio je juče šef Pentagona, govoreći u Berlinu na događaju koji je organizovao društveni savez Atlantik-Bruecke (Atlantski most).

Ešton Karter je naveo da je Zapad spreman da sarađuje sa Rusijom, „kada ona zaželi“ i biće spreman da utiče na mnoge sfere, gde se njeni interesi „poklapaju sa interesima međunarodne zajednice“.

„U to spadaju pregovori o Iranu u formatu „5+1″, neširenje nuklearnog oružja u celini, suprostavljanje terorizmu, između ostalog, „Islamskoj državi“.

Američki ministar odbrane je izjavio da NATO ne želi niti hladni niti vrući rat sa Moskvom i „ne teži da od Rusije stvori neprijatelja“. Pri tome, Ešton Karter smatra da Rusija pokušava da „povrati sferu uticaja SSSR“. Prema rečima američkog ministra, NATO namerava da zaštiti svoje članove i saveznike i suprotstaviće se ovakvim pokušajima.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: