Petrušev: Zapad bi Ukrajinu da pretvori u poligon za GMO

nikolaj petrusev

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev kaže da Zapad ne želi da obnovi ukrajinsku ekonomiju, već, kako tvrdi, planira da je pretvori u poljoprivrednu zemlju za gajenje genetski modifikovane hrane.

„Sve više postaje jasno da zapadne zemlje ne nameravaju da obnove ukrajinsku ekonomiju. Oni će da pretvore Ukrajinu u poljoprivrednu zemlju“, rekao je Patrušev na sastanku sa kolegama iz Šangajske organizacije za saradnju, prenosi Tanjug.

Patrušev je istakao da bi Ukrajina „mogla da postane veza između Evrope i Azije zbog svog geografskog položaja“, ali da je „očigledno da je Vašington spreman na svaki potez da to spreči“.

Kako je prenela agencija Tas, Patrušev je akcije koalicionih snaga, predvođenih SAD, protiv Islamske države i drugih ekstremističkih grupa na Bliskom istoku nazvao neefikasnim.

„Aktivnosti antiterorističke koalicije u regionu teško da se mogu nazvati efikasnim. Pozicije terorista se napadaju sporadično i selektivno“, naveo je Patrušev.

Prema njegovim rečima, pre nego što su se SAD umešale, rukovodstvo Iraka, Libije i Sirije je čvrsto držalo kontrolu nad političkom situacijom u zemlji, ne dozvoljavajući islamistima da dignu glavu.

Šangajska organizacija za saradnju, čije su članice Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, formirana je 2001. godine kao regionalni bezbednosni blok za borbu protiv pretnji radikalnih islamista i krijumčarenja droge iz susednog Avganistana.

(Tanjug)

Share this post: