Planovi da Ukrajina bude svetska deponija nuklearnog otpada

merenja radijacija

Planira se izgradnja skladišta za nuklearni otpad u Černobilju, prenosi televizija „Rusija 24”.

Još jedan nepromišljeni gest prema Moskvi. Jer, do sada je Rusija izvozila i zbrinjavala gorivo sav otpad iz ukrajinskih nuklearnih elektrana.

To su samo iluzije koristi i energetske nezavisnosti, ističu stručnjaci.

Odbijajući rusku pomoć u procesu prerade najopasnijeg otpada, Ukrajina osuđuje sebe na energetsko ropstvo, zato što Amerika već odavno sprovodi politiku implementiranja svojih uranijumskih štapova u reaktore elektrana u Evropi i na postsovjetskom prostoru. Kompanija Westinghouse treba da ih isporuči Južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani.

Kako je istakao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ta kompanija odavno pokušava da zauzme svoje mesto na evropskom tržištu, ne obazirući se na zahteve vezane za međunarodnu bezbednost.

„Treba da se posavetuju s nama. A mi smo uvereni da takvi eksperimenti mogu loše da se završe. Naročito u Ukrajini, gde je još sveže sećanje na Černobilj” — naglasio je Lavrov.

Još čudnije deluju planovi Ukrajine o skladištenju nuklearnog otpada, jer je poznato da Amerika, baveći se nuklearnom energetikom u drugoj zemlji, nikada ne prerađuje i ne izvozi taj otpad, za razliku od Rusije.

Samo iz Rovenske nuklearne elektrane svake godine se izvozi 240 hiljada kaseta s nuklearnim otpadom. A u Hmeljnickoj nuklearnoj elektrani prosto nema mesta za čuvanje tih kontejnera. Nuklearni otpad se do sada izvozio na mesta za zbrinjavanje pomoću ruskih tehnologija i uz pomoć ruskih stručnjaka.

Sada više neće morati da se voze daleko. Černobiljska zabranjena zona će postati još opasnija nakon što se u njoj pojavi kompleks za odlaganje nuklearnog otpada.

Nije tajna da tu teritoriju odavno merka Evropa, čiji ekolozi su izričito protiv skladištenja nuklearnog otpada na teritoriji EU.

 (Fakti)

Share this post: