Planovi za kolonizaciju Marsa se privode kraju

Volker Maiwald, executive officer and habitat engineer of Crew 125 EuroMoonMars B mission, walks among the rock formations in the Utah desert

Ilon Mask, vlasnik kompanije SpaxeX koja se bavi turističkim putovanjima u svemir, ima planove za kolonizaciju Marsa.

U nedavnom intervjuu, Ilon Mask je rekao da planira izgradnju ogromnog svemirskog broda koji će prevoziti koloniste na Mars, zajedno sa raznoraznim materijalom. Dodao je da se nada da će do kraja godine objaviti više informacija o samom transportu ali i o modernim odelima koje će nositi astronauti.

“Transport do Marsa koji imam u planu biće nešto potpuno neviđeno do sad. Nadam se da ću uspeti do kraja godine sve detaljno da vam predstavim” rekao je Mask.

On je vlasnik firme SpaceX, koja se bavi prevozom ljudi u kosmos. U junu je izjavio kako se nada da će SpaceX prve putnike voziti na Mars već 2026. godine.

“Ako planiramo da kolnizujemo Crvenu planetu, jasno je da nam je potreban ogroman svemirski brod. Proračuni kažu da će težina tog broda sa ljudima i materijalom biti preko 100 metričkih tona” rekao je Mask.

Dizajn odela za astronaute je takođe veliki posao.

“Moramo da napravimo odela koja izgledaju moderno, ali koja su pre svega funkcionalna. To je jako teško uskladiti, ali daćemo sve od sebe”.

On je dodao kako je za opstanak ljudske vrste neophodna kolonizacija Marsa.

“Ili ćemo se proširiti po drugim planetama, ili ćemo nestati. Nema trećeg” rekao je Mask još u maju 2013.

(B92)

Share this post: