POBUNA U EU: Dosta nam je diktatora, dosta nam je Nemačke!

Kosovo je Pandorina kutija

U Evropskom parlamentu odavno nije bilo toliko sloge kao ovih dana kada su se sve poslaničke grupe – od krajnje levice do krajnje desnice – složile da Turska nije ni blizu ispunjavanja uslova za ukidanje viznog režima.

U nezavidnoj situaciji u EP u Strazburu našao se evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos koji je došao da poslanicima predstavi izveštaj Evropske komisije o “napretku Turske u ispunjavanju uslova za ukidanje viznog režima”.

– Hoćete da ukinete vize jednom diktatorskom režimu kakav je ovaj u Turskoj, pitala je komesara Avramopulosa nemačka poslanica s levice Rebeka Harms.

– U vašem izveštaju piše da Turska nije ispunila izvestan broj kriterijuma, a tamo pune zatvore novinarima, profesorima i Erdogan je otvoreno rekao da ne namerava da ispuni evropske kriterijume.

Nešto je trulo ovde, ljutito je poručila Sesil Vikstrem, švedska poslanica Liberala – grupe desnog centra.

– Napravili ste problem kada ste ukinuli granice suverenih zemalja i sada tražite od naroda da se podrede ugovoru koji je sa Turskom u stvari sklopila kancelarka Merkel iako za to od nas nije dobila mandat – rekla je Marin le Pen, evropska poslanica iz Francuske i liderka krajnje desnog Nacionalnog fronta.

(Vestionline)

Share this post: