POČELI SUKOBI U KATALONIJI! Bomba na stanicu španske policije!

Bačena zapaljiva naprava na stanicu španske policije u Igualadi, 50 kilometara od Barselone. Španska Vlada: Referenduma neće biti. Katalonci: Hoće.

Portparol španske vlade Iniho Mendez de Vigo rekao je danas posle sednive vlade da insistira na tome da neće biti referenduma 1. oktobra, ponovivši poziciju Madrida da je referendum nelegalan.

Uprkos tome, više od 2.300 glasačkih mesta spremno je za referendum o nezavisnosti u Kataloniji, koji će se održati u nedelju, saopšitla je ranije danas regionalna vlada Katalonije.

Portparol Vlade Žordi Turul rekao je novinarima da će 2.315 glasačkih mesta biti u Kataloniji, a da će uprkos pritiscima centralne vlade Španije u Madridu, oko 7.200 ljudi biti uključeno u održavanje referenduma zakazanog za 1. oktobar.

Nepoznata osoba bacila je ranije danas zapaljivu napravu na stanicu španske policije u Igualadi, na 50 kilometara od Barselone, nakon što je policija u tom mestu zaplenila glasačke listiće i kutije i najavila da će u nedelju sprečiti održavanje referenduma o nezavisnosti u Kataloniji.

Hina prenosi da je policija objavila da je naprava bačena noćas na zgradu u Igualadi i da nema materijalne štete niti povređenih.

Španska policija saopštila je juče da je zaplenila više od šest miliona glasačkih listića i koverti kao i 100 glasačkih kutija u Igualadi u okviru nastojanja zvaničnog Madrida da blokira zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, preneo je AFP.

Navedeno je da su glasački listići najnoviji u nizu mnogih predmeta koje je policija zaplenila u akciji sprečavanja održavanja referenduma o nezavisnosti severoistočnog španskog regiona Katalonije koji je zakazan za 1. oktobar.

„Španska Civilna garda (policijske snage) zaplenila je 2,5 miliona listića, četiri miliona koverti i 100 glasačkih kutija u skladištu u Igualadi“, rekao je izvor koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

AFP je naveo da su ovo prvi glasački listići koje je policija zaplenila od kako je pooštrena akcija protiv održavanja referenduma. Neimenovani izvor rekao je i da je firma koja je obezbedila glasačke kutije saopštila da su one navodno bile namenjene „izborima u fudbalskom klubu Barselona“ ne otkrivajući detalje.

Portparol kluba je potvrdio da je ta firma zaista snabdela FK Barselonu glasačkim kutijama za izbore za predsednika tog kluba u prošlosti, ali nije mogao da komentariše nešto više.

Prema rezultatima anketa, ogromna većina građana Katalonije je, uprkos dubokoj podeljenosti oko nezavisnosti, željna da izađe na referendum i konačno reši to pitanje.

Ustavni sud Španije je, sa druge strane, taj referendum proglasio nezakonitim, zbog čega Madrid pokušava da ga zaustavi po svaku cenu, koristeći se pravnim sredstvima kojima raspolaže.

To je, kako agencija navodi, izazvalo dalje proteste u Barseloni i drugim gradovima Katalonije pa čak i u Madridu, a internet-stranice koje su promovisale referendum su ugašene.

Na hiljade policajaca je raspoređeno kako bi pomoglo u stražarenju i zaustavili ljude da pristupe glasačkim mestima u nedelju.

Međutim, separatistički lideri Katalonije su saopštili da će referendum biti održan bez obzira na sve.

„Možemo ponovo štampati glasačke listiće koliko god puta treba, imamo birački spisak, glasačke kutije, a imaćemo i glasačka mesta“, rekao je ranije danas za AFP katalonski ministar spoljnih poslova Raul Romeva.

(Mediji)

Share this post: