Pogledajte ekskluzivan snimak spasavanja ruskog pilota u Siriji! – VIDEO

Oboren

Jedan od dvojice pilota koji su se katapultirali nakon što je njihovu letelicu oborila turska vojska spasen je kada ga je pronašla Sirijska armija, rekao je ruski ambasador u Francuskoj, a prenosi Rojters.

– Jedan od dvojice pilota je bio ranjen kada je padobranom počeo da se spušta i ubijen je na krajnje divljački način od strane džihadista u tom reonu. Drugi pilot je uspeo da pobegne. Prema poslednjim informacijama spasen je od strane sirijske armije i već je na putu ka ruskoj bazi – rekao je ambasador Aleksandar Orlov za Evropa 1 radio.

Brojni ruski mediji objavili su jutros informaciju, pozivajući se na izvore iz Sirije, da je drugi ruski pilot iz juče oborenog Suhoja – živ i spasen.

Ovu informaciju objavila je i državna libanska televizija „Al Majden Njuz“, koja tvrdi da su sirijske snage okružile pilota kada se prizemljio, čuvale su ga dva sata, pre nego što je spasilački helikopter stigao i odveo ga u rusku bazu Hmejm u Latakiji. Operacija spasavanja je ukupno trajala oko šest sati.

Televizija ANNA-News je objavila ekskluzivan snimak spasavanja ruskog pilota.

Šojgu: Pilot stigao u rusku bazu živ i zdrav


Jednog od dva pilota koji su se katapultirali iz ruskog aviona kojeg je oborila turska vojska su spasile sirijske i ruske snage i on je sada bezbedan, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Operacija je uspešno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav“, rekao je Šojgu, a prenela agencija Tas s.

Pilot se krio u žbunju, u akciji spasavanja učestvovao i Hezbolah

Ruski mediji prenose da je u akciji spasavanja ruskog pilota bilo angažovano 18 pripadnika sirijskih specijalnih snaga, kao i šest pripadnika Hezbolaha.

„Lifenews“ navodi da se pilot nakon što je uspeo da sleti, krio u žbunju, gde je i pronađen.

On je istakao da je operacija spasavanja trajala 12 sati i dodao: „Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike.“

Drugi pilot je povređen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je danas ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

(rt.com)

Share this post: