POLICIJA SAN FRANCISKA UBILA NENAORUŽANU CRNKINJU: Šef policije podneo ostavku nakon niza rasno motivisanih ubistava!

amerika-policija04

Gradonačelnik San Franciska Ed Li saopštio je danas da je šef policije Greg Sur podneo ostavku, nekoliko sati nakon što je policajac u tom gradu hicem iz pištolja ubio mladu crnkinju.

Ubistvom 27-godišne crnkinje, koja je sedila za volanom ukradenog automobila, Sur je izgubio podršku gradonačelnika.

Kako prenose agencije opisujući ubistvo, policija je upalila patrolna svetla i sirene u potrazi za automobilom, zbog čega je devojka pokrenula auto, ali je nakon stotinjak metara udarila u kamion.

Dok je pokušavala da oslobodi auto od kamiona, policajci su pritrčali, otvorili vrata automobila i počeli da je vuku i tom prilikom jedan policajac je ispalio smrtonosni hitac.

Šef policije je podneo ostavku na zahtev gradonačelnika koji se suočava sa nizom rasističkih incidenata u protekloj godini. Pritisak da šef policije podnese ostavku traje od decembra, kada je pet policijaca pucalo u mladog crnca koji je nosio nož.

Ubijena devojka je živela u istom kraju gde su pet policajaca pucali na 26-godišnjeg mladića zato što je imao nož. Od tada počinju protesti sa zahtevom za reformu policije, javljaju agencije, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik je u decembru podržao šefa policije, a slična situacija se ponovila već u aprilu kada je otkriveno da tri policajca razmenjuju rasističke poruke, navodi AP.

Sur je kritikovan zbog sporog procesa otpuštanja policajaca koji su u porukama vređali crnce. Policajci su na kraju ostali na poslu, jer šef policije nije na vreme podneo krivične prijave.

Demonstranti su zahtievali ostavku šefa policije i primorali gradonačelnika San Franciska da odustane i ne održi govor povodom dana Martina Lutera Kinga.

Manje od dva sata nakon jučerašnjeg ubistva devojke, gradonačelnik je zatražio, a šef policija je odmah i podneo ostavku. Gradonačelnik je imenovao Tonija Čaplina za vršioca dužnosti šefa policije. Čaplin je policijski veteran, crnac koji je već 26. godina u službi.

(Global CIR/Politika.rs)

Share this post: