Policiji odobrena upotreba specijalnog VIRUSA za hakovanje kompjutera i smartfona!?

Nadgledanje

foto-ilustracija: pixabay

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je federalnoj policiji upotrebu specijalno dizajniranog virusa za hakovanje kompjutera i smartfona.

Posebno dizajnirani „trojanac“ omogućava potencijalno neograničenu prismotru, a može se praktično implementirati za manje od nedelju dana.

Malver funkcioniše na sličan način kao i virusi kakvim se služe hakeri.

Njime se preko aplikacija za komunikaciju kao što su WhatsApp, Viber, Skype i slične, može infiltrirati svaki kompjuter i/ili telefon.

„Trojanac“ otvara takozvana „zadnja vrata“ i dozvoljava operateru ne samo da kopira informacije sa hard drajva, već i da izvadi šifre, potencijalne bankovne račune, ali i prisluškuje razgovore.

Jedino što se postavlja kao prepreka legalnosti ovog virusa jeste zakon nemačog Ustavnog suda koji je 2008. godine zabranio upotrebu programa za prismotru, osim u slučaju kada je to baš neophodno, odnosno kad je ugrožena bezbednost države.

Zaključak koje se nameće jeste da je samo pitanje vremena kada će naša „onlajn“ i tehnološka sloboda biti ugrožena, te da je potrebno unaprediti postojeće komunikacione aplikacije ili im u najmanju ruku naći alternativu.

(RT)

Share this post: