„Politiko“: Dosadašnje ponašanje TRAMPA kao da Evropi šalje poruku: CRKNI!

Priznajte rezultate...

foto: Tanjug/AP

Strasti nakon prvog intervjua Donalda Trampa evropskim medijima i dalje se ne smiruju. Evropa je zabrinuta zbog njegovih stavova o NATO, EU i Bregzitu, koji su upalili alarm u Briselu.

Trampove izjave o „katastrofalnim greškama Angele Merkel“, „zastarelom NATO paktu“, „pametnom Bregzitu“ i o tome da je „EU nemački instrument“, navele su ugledni magazin „Politiko“ da ove stavove novog američkog predsednika iskoristi kako bi napravio analizu budućih odnosa SAD i Evrope.

– U ovom trenutku nije preterano reći da gotovo svi u Evropi čekaju Donalda Trampa s osećajem nelagodnosti. Svi osim populističkih i radikalno-desničarskih pokreta i stranaka koji u njemu vide idola – započinje analiza.

Evropski establišment u strahu

Magazin ističe da je Donald Tramp američki predsednik od koga evropski establišment zazire više nego što je to bio slučaj i sa Ronaldom Reganom i Džordžom Bušom. Štaviše, Tramp još nije ni seo u fotelju u Ovalnom kabinetu, a mnogi ga već proglašavaju najopasnijim predsednikom Amerike u istoriji.

Donaldu Trampu zameraju što nema političko iskustvo (čak su i Buš i Regan imali nešto političkog delovanja iza sebe pre nego što su postali predsednici), a on je novinarima „Bilda“ i „Tajmsa“ rekao da je to zapravo njegova najveća prednost.

– Američki neprijatelji će teže pročitati i predvideti moje poteze. Zato je dobro što nisam političar – rekao je Tramp u zajedničkom intervjuu.

Međutim, „Politiko“ piše da Tramp kao političko iznenađenje možda i nije loša stvar, ali kao problem ističe činjenicu da je milijarder velika misterija kako za SAD, tako i za njene saveznike. Zbog toga se Evropa s pravom pita da li je Donald Tramp čovek na koga se može osloniti.

Odgovor na to pitanje još niko ne zna. Trampove izjave svakako ne pomažu. NATO i EU su poslednjih 60 godina bili srce transatlantske bezbednosti i robne razmene, a novi američki predsednik, bar ako je suditi po njegovim izjavama, smatra ih zastarelim institucijama.

– Ako će te Trampove reči biti vodilja američke spoljne politike, onda je jasno da Zapad očekuju velike promene kakve nisu viđene još od Drugog svetskog rata – navodi „Politiko“.

Zašto Tramp misli da je NATO zastareo?

Razlog je jednostavan: ne može da uništi teroriste. Terorizam je jedna od stvari o kojima novi američki predsednik priča konstantno i naširoko, a „Politiko“ mu zamera što misli kako je to „jedini svetski problem“.

– Pitanje je da li on zna da neke članice NATO, na primer baltičke države koje se graniče s Rusijom, imaju većih problema od razbijanja terorističkih organizacija širom sveta – piše magazin.

Druga stavka koju američki mediji zameraju Trampu jeste njegov prijateljski stav prema Vladimiru Putinu.

„Politiko“ napominje da je Trampov plan za smirivanje tenzija s Rusijom „izrazito problematičan“.

– Budući predsednik SAD uveliko nudi Putinu ukidanje sankcija u slučaju da Rusi smanje arsenal nuklearnog oružja. A tu se onda otvara put za priznavanje ruske aneksija Krima. Kakva je to poruka Estoniji, Letoniji i Litvaniji? Kako Talin, Riga i Viljnus mogu da imaju poverenja u takve saveznike? Hoće li ih Tramp ostaviti na cedilu u slučaju moguće ruske agresije? – navodi „Poliltiko“.

Nikolas Soums, britanski konzervativni zastupnik i unuk Vinstona Čerčila, ostao je u blagom šoku kada je pročitao intervju u „Tajmsu“, što ga je navelo da odmah putem Tvitera izrazio svoje mišljenje.

– Trampov prvi zadatak je da pokaže da nije naivac. Poznata je Putinova namera da uništi transatlantski savez i oslabi Evropsku Uniju, a Tramp je, nažalost, prihvatio njegovu igru. U ovom intervjuu ne postoji ni jedna jedina rečenica koja bi mogla da zabrine ruskog predsednika. A s druge strane, gotovo svaka njegova reč izazvaće nelagodnost među njegovim saveznicima. Uostalom, ruska državna televizija je najbolje opisala taj intervju. Rekli su da je to Trampov šamar Zapadu – napisao je rezignirani Soums.

Politiko“ navodi i da Trampova „entuzijastična reakcija o Bregzitu“ nije prošla nezapaženo među briselskim diplomatama, ali ni u Parizu i Berlinu.

– Procena novog predsednika SAD da će se EU raspasti navodi na mišljenje da SAD prvi put posle Drugog svetskog rata Evropu vide kao ne samo kao problem, već i kao rivala! A koliko juče bili su saveznici i prijatelji – piše „Politiko“, i izražava nadu da će se „predsednik Tramp distancirati od biznismena Trampa“.

– Ipak, dosadašnje ponašanje američkog predsednika kao da Evropi šalje poruku: Crkni – navodi magazin.

(Blic.rs)

Share this post: