Predsednik Belorusije se obratio narodu: Rekao sam vam šta treba raditi, ali vi me ne slušate!

Obraćanje

Država Belorusija nije spremna za oštre promene modela ekonomskog razvoja, izjavio je danas predsednik Aleksandar Lukašenko (60) na konferenciji za novinare u Minsku.

„Ja mogu da ponudim najmanje dva veoma oštra modela o kojima će se pričati u svim delovima sveta. Ali naglašavam, nećete moći da ih izdržite. Ako vam ponudim najefikasniji američki model, već sutra će ulice biti pune raznih boraca, članova ‘pete kolone’, sa svih strana će doći da nas uče, da nam naprave ‘majdane’ (trg u Kijevu na kome su počeli protesti). Ali najvažnije je da će ljudi ostati gladni i bez posla“, kazao je on, zaključujući da „put šok terapije“ za Belorusiju nije prihvatljiv.

Lukašenko je naglasio da do kraja svog mandata neće odustati od ranije izabrane socijalno orijentisane unutrašnje politike.

„Ne može se igrati sa životom, a naročito ako se radi o državi sa milionima ljudi“, preneo je Interfaks njegove reči.

Beloruski predsednik je ocenio da su uzroci pomaljanja krize u privredi Belorusije spoljašnji faktori – događaji u Ukrajini i stanje ruske ekonomije.

On je objasnio da „sankcije i devalvacija nacionalne valute naših suseda po ekonomskom savezu, nisu mogli a da ne utiču na otvorenu ekonomiju Belorusije. I plus dodajte psihološki faktor“.

Lukašenko je podsetio da su beloruske vlasti pokušale da deluju brzo i donele su paket antikriznih mera, koje bi trebalo da obezbede stabilnost na finansijskom tržištu.

Prema njegovim rečima u Minsku nije bilo planirano da krajem 2014. godine devalviraju nacionalnu valutu, ali je stanovništvo sve učinilo da je to moralo da se dogodi.

„Rekao sam vam, kad vi potrčite u menjačnice prinudićete nas da opustošimo naše devizne rezerve i moraćemo da pustimo nacionalnu valutu da slobodno pluta“, kazao je Lukašenko.

„Šta imate protiv mene? Znao sam da me kao pravi Belorusi, nećete poslušati. Prošle godine ste kupili 60.000 automobila. U datom slučaju Rusija je izvezla sve što je bilo iz Moskve i Sankt Peterburga“, nastavio je šef države, i dodao da se „siromaštvo u Belorusiji na putevima ne vidi“.

U decembru prošle godine vlada i Narodna Banka Belorusije su zbog devalvacije ruske rublje i povećanje tražnje deviza, uveli privremenu proviziju od 30 odsto na kupovinu strane valute pravnim i fizičkim licima.

(Tanjug)

Share this post: