Predsednik Moldavije: Moramo biti dobri sa Rusijom, ili nas neće biti

Susret

Igor Dodon i Vladimir Putin – foto: Reuters

Predsednik Moldavije Igor Dodon obećava da će učiniti sve što je moguće da se ambasador zemlje Andrej Neguca što pre vrati u Moskvu.

„Danas sam održao sastanak sa ambasadorom Rusije u Moldaviji Faritom Muhametšinom. Sastanku je prisustvovao i ambasador Moldavije u Rusiji Andrej Neguca.

Hoću da naglasim da gospodin Neguca nije povučen, već pozvan na konsultacije. On će ostati ambasador u Ruskoj Federaciji. I mi ćemo učiniti sve što je moguće kako bi se on vratio u Rusiju i dalje vršio svoje dužnosti“, istakao je Dodon.

[adsenseyu5]

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije odlučilo je 18. decembra da zbog situacije sa moldavskim političarima pozove u Kišinjev na konsultacije na neodređeno vreme ambasadora u Rusiji.

Dodon je to nazvao provokacijom vlade uoči njegovog odlaska na neformalni samit šefova država ZND, koji će se održati 26. decembra u Moskvi i izjavio da ga ova situacija neće primorati da odustane od posete Rusiji.

Moldavski predsednik rekao je i da bez strateškog partnerstva sa Rusijom zemlja „neće preživeti“.

[adsenseyu5]

„Bez strateškog partnerstva sa Rusijom Moldavija neće preživeti. Ako Moldavija ne bude imala dobre odnose sa Rusijom, onda Moldavije kao države neće biti. Imamo realnu šansu — to je sledeća godina nakon parlamentarnih izbora da pokušamo nekako da se održimo u toj borbi između Zapada i Istoka, sačuvamo neutralnost, ujedinimo zemlju i nastavimo dalje“, naglasio je Dodon.

Prema njegovim rečima, ako zemlja propusti ovu šansu, „za pet-šest godina Moldavija bi jednostavno mogla da nestane“.

On je dodao da republika treba da pokuša da održi odnose i sa Evropskom unijom.

(rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Share this post: