Predsednik Turske: Uprkos naporima da se to ne desi, na pomolu je sukob civilizacija!

Sukob civilizacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas na mogući „sukob civilizacija“ posle talasa napada militantnih islamista u Parizu, rekavši takođe da se iza prošlonedeljnog napada na satirični magazin „Šarli ebdo“ u Parizu kriju napadi na islam.

„Sa velikom zabrinutošću pratimo napade na islam koji se kriju iza napada na satirični magazin u Francuskoj“, rekao je Erdogan, koji je postao sve glasniji kritičar onoga što smatra rastućom islamofobijom na Zapadu.

„Uprkos svim našim nastojanjima da to sprečimo, teza o sukobu civilizacija se obistinjuje“, istakao je turski predsednik danas na sastanku sa privrednicima u Ankari.

Ne spominjući imena, Erdogan je, takođe, očigledno kritikovao francuske vlasti zbog toga što su dozvolile da Ajat Bumedijen, supruga jednog od naoružanih napadača, otputuje u Tursku u danima nakon napada, a za koju se veruje da je sada u Siriji.

„Oni govore o ljudima koji prolaze kroz Tursku, ali bi trebalo da prvo nauče kako da provere pasoše kad ti ljudi napuštaju njihovu zemlju“, primetio je turski predsednik.

Turska je pojačala pograničnu bezbednost nakon što se suočila sa kritikama da je dozvolila stotinama evropskih budućih militantnih aktivista da pređu u susednu Siriju i pridruže se radikalnim grupama, uključujući džihadističku organizaciju Islamska država.

Neimenovani francuski zvaničnik je rekao ranije ove nedelje da je obaveštajna saradnja Pariza i Ankare snažna i da Turska nije kriva što nije uhapsila Ajat Bumedijen, objavila je britanska agencija Rojters.

(Tanjug)

Share this post: