Predsednik Ukrajine Petro POROŠENKO zapretio RUSIJI vazdušnim napadima?! – VIDEO

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zapretio je Rusiji avio udarima u slučaju da „sprovodi agresivne ambicije“.

Porošenko je danas obišao harkovski Univerzitet vazdušnih snaga „Ivan Kožeduba„, gde je održao govor kadetima diplomcima, budućim pilotima.

– Naša vojna avijacija, po svojoj nameni, vatrenoj moći i dometu ratnog dejstva mora postati snaga koja će da spreči agresivne ambicije Rusije i da nanese adekvatan udar agresoru – rekao je Porošenko, dodajući da u skladu sa Sporazumom iz Minska vojna avijacija ne dejstvuje, osim u slučaju povrede vazdušnog prostora i u slučaju transporta ranjenih i povređenih.

Porošenko je rekao kako je 2016. proglašena „godinom avijacije“, s obzirom na njenu ulogu u odbrani vazdušnih granica Ukrajine. On je naveo da će ove godine u ratnu avijaciju biti uloženo oko 2,5 milijarde grivni (oko 90 miliona evra).

– To će biti dovoljno za obnovu 35 aviona i 15 helikoptera. Polovina će biti i modernizovana – kazao je Porošenko.

On je odlikovao 200 pripadnika vojno-vazdušnih snaga za heroizam.

Porošenko je najavio i da će potpisati ukaz o demobilizaciji oko 17.000 vojnika koji su mobilisani tokom prošle godine. Kako je rekao, mobilisane vojnike zameniće vojnici po ugovoru. On je najavio da su mobilizacije u budućnosti moguće, u zavisnosti od situacije na frontu i „postupaka agresora“.

– Radimo na tome da obnovimo teritorijalni integritet Ukrajine. Činimo to i na političkom i na diplomatskom planu – kazao je Porošenko.

A da biste se uverili da je on zaista zapretio Rusiji vazdušnim udarima, možete da pogledate snimak:

(Blic)

Share this post: