Pregovori Asada i opozicije

Pobeda na izborima

Predstavnici sirijske opozicije i izaslanici predsednika Bašara al Asada počeli su u Moskvi pregovore o okončavanju građanskog rata.

Radi se o prvim razgovora između članova opozicije, predstavnika Komiteta za nacionalnu koordinaciju snaga za demokratske promene, Kurda i zvaničnika režima, od kada su propali razgovori Ženeva Dva u februaru 2014.

Tridesetdva člana različitih opozicionih grupa sa kojima Damask prihvata da razgovara i šest članova zvanične sirijske delegacije koju predvodi sirijski ambasador pri UN, počeli su jutros u jednoj ruskoj diplomatskoj rezidenciji, rekao je jedan od učesnika agenciji Frans pres.

Očekivanja su međutim vrlo skromna, rekao je jedan od članova opozicije koji učestvuje u razgovorima, obzirom da ne prisustvuju predstavnici Nacionalne koalicije sirijske opozicije čije je sedište u Istanbulu i koje međunarodna zajednica smatra glavnom sirijskom opozicionom snagom.

Koalicija je odbila da učestvuje smatrajući da razgovori treba da se vode pod pokroviteljstvom UN u „neutralnoj“ zemlji, a ne u Rusiji, koju smatraju da podržava vlasti u Damasku.

Sirijci će se posle prve prepodnevne sesije sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, a onda nastaviti razgovore popodne i sutra.

Pojava radikalnih ekstremista promenila je situaciju u Siriji i dovela do toga da zapad, sa SAD na čelu, menja svoju strategiju i da je skoro prestao da traži da odmah ode predsednik Bašar al Asad.

Asad je u intervjuu za časopis Forin Afers od ponedeljka podržao ovaj sastanak u Moskvi, ali je ipak doveo u pitanje legitimitet nekoh od učesnika.

„To što se dešava u Moskvi nisu pregovori o rešenju (sukoba) To su samo pripreme za konferenciju. Razgovaraćemo sa svima, ali treba pitati svakog ‘Koga vi predstavljate“, rekao je Asad i osudio „marionete Katara, Saudijske Arabije i svih zapadnih zemalja“.

Prema jednom sirijskom vladinom izvoru delegacija Damasak se nada da će se učesnici složiti o mapi puta koja uključuje borbu protiv terorizma, pomirenje na lokalnom nivou i razgovore o vladi nacionalnog jedinstva.

Vašington je saopstio da podržava svaki napor koji bi mogao da dovede do trajnog rešenja sukoba.

(Beta)

Share this post: