PREOVLADAO PESIMIZAM: „Odlazak Londona iz EU izazvao bi domino efekat“

velika britanija london garda

Polovina od 6.000 Evropljana uključenih u istraživanje Ipsosa ističe da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju i izazvati “domino efekat“.

Istraživanje koje je sprovedeno putem interneta obuhvatilo je Britance, Francuze, Italijane, Špance, Šveđane, Belgijance, Poljake i Mađare.

Većina veruje da će Evropska unija ostati bez Londona i da će ona pretrpeti veću štetu nego “Ostrvo“, a takođe ističu da do 2020. biti redukovano širenje članstva EU.

Oko 35 odsto Britanaca smatra da će uskoro moći da se predstavljaju kao građani države koja nije članica Evropske unije, dok oko 49 odsto ispitanika iz ostalih država ima takvo mišljenje.

Takođe, 48% ističe da će “Bregzit“ izazvati domino efekat i da će putem Londona krenuti i veći broj evropskih prestonica, a dodaju i da u njihovoj državi treba da bude održan referendum o članstvu u EU.

Rezultati su različiti od države od države, Poljaci imaju najviše poverenja u Evropsku uniju, svega 22 odsto ispitanika iz te zemlje bi napustilo zajednicu evropskih naroda, dok je evropskepticizam najizraženiji u Italiji (48 odsto).

(B92)

Share this post: