Proradio najopasniji vulkan na svetu: U Ekvadoru evakuacija i vanredno stanje (VIDEO)

vulkan kotopaksi ekvador dim oblak

Smatra se da je Kotopaksi jedan od najopasnijih vulkana u svetu zbog leda koji prekriva vrh i blizine gusto naseljenih područja.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea najavio je da će danas proglasiti vanredno stanje u zemlji usled pojačanih aktivnosti vulkana Kotopaksi i naložio je evakuaciju nekoliko sela u blizini vulkana.

Proglasićemo vanredno stanje zbog aktivnosti vulkana Kotopaksi. Zašto sam doneo takvu odluku? Da bih odgovorio na moguću opasnost i obezbedio neophodne resurse – rekao je Korea tokom svog redovnog nedeljnog obraćanja javnosti, a prenela agencija AFP.

Vulkan Kotopaksi, koji se nalazi u blizini ekvadorske prestonice Kita, juče je izbacio oblak pepela visok čak pet kilometara, a fini sivi prah je pokrio obližnje puteve, kuće i automobile, objavili su lokalni mediji.

Vlasti su ograničile pristup parku koji okružuje vulkan i zabranile uspone na njegov vrh, koji je popularan među planinarima.

Kotopaksi, koji se nalazi oko 50 kilometara od Kita i visok je 5.987 metara, počeo je da pokazuje pojačanu aktivnost u aprilu. Poslednja erupcija dogodila se još 1877. godine.

Smatra se da je Kotopaksi jedan od najopasnijih vulkana u svetu zbog leda koji prekriva vrh i blizine gusto naseljenih područja.

Pogledajte video:

(Telegraf)

Share this post: