Pusić: Šešelj remetilački faktor za region

Vesna-Pusic

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je danas u Briselu da će svoje evropske kolege upozoriti na otežavajuću okolnost u jugoistočnoj Europi nastalu puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja iz haškog pritvora.

To šteti njihovom evropskom putu (Srbije), preti Hrvatskoj, ali i BiH koja je manje stabilna i koja je tek na početku svog evropskog puta. S toga stanovišta, to predstavlja jedan potencijalno remetilački faktor, u prvom redu u regionalnim odnosima i javnom mnjenju u regionu. To ću svakako spomenuti u kontekstu o BiH i upozoriti na otežavajuću okolnost koja se pojavila, a to je, nemam boljeg izraza, ludački element u regionu – rekla je Pusićeva uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU.

Šefovi diplomatija EU sastali su se danas u Briselu na redovnom mesečnom sastanku, a glavna tema je Ukrajina i odnosi s Rusijom, ali će se razgovarati i o BiH.

Pusićeva je rekla da na ovom sastanku inicijativa za BiH, koju je proletos pokrenula Hrvatska a kasnije je prerasla u britansko-nemačku inicijativu, sada treba da preraste u inicijativu cele EU.

– Temeljna ideja novog pristupa BiH je preraspodela koraka u približavanju te zemlje statusu kandidata. Mislim da je najvažniji  zadatak novog vodjstva u BiH da dovede svoju zemlju do statusa kandidata – rekla je Pusićeva.

Osnovni element u novoj inicijativi za BiH je zahtev novom rukovodstvu BiH koje treba da bude izabrano nakon izbora da se obveže da će sprovesti institucionalne reforme kako bi zemlja mogla da napreduje ka EU, a zauzvrat im se nudi status kandidata i pomoć u sprovođenju ekonomskih reformi.

(Beta)

Share this post: